Euro 2020: 6ος όμιλος σαν… σπηλιά Τιτάνων

Κριστιάνο Ρονάλντο
© Twitter

Το ρητό του Γκάρι Λίνεκερ «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο αγωνίζονται δυο ομάδες και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί» έχει δοκιμαστεί σκληρά στις δυο πιο πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις. Κι αν το ‘έτερο ρητό, αυτό το «κάθε αρχή και δύσκολη» κατέχει θέση αξιώματος, στη ζωή, η Γερμανική ποδοσφαιρική κυριαρχία, θα πρέπει να ανέβει – τουλάχιστον – δύο βουνά για να πάρει ξανά… αξιωματική υπόσταση.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλοι και οι πρωταθλητές κόσμου Γάλλοι δεν έχουν καμιά διάθεση να δώσουν τέτοιες ευκαιρίες στα πάντσερ σε αυτό το επετειακό χρονικά μετατεθειμένο και γεωπολιτικά σκορπισμένο στους πέντε ανέμους της Γηραιάς Ηπείρου, επετειακό Εuro που ξεκινά σήμερα. Ο 6ος όμιλος θυμίζει σπήλαιο τιτάνων καθώς, ακόμη και η Ουγγαρία αν και πολύ μακριά από τις λαμπρές μέρες του Φ. Πούσκας υπόσχεται ότι ως εκ των γηπεδούχων της διοργάνωσης θα προσπαθήσει να πουλήσει ακριβά το τομάρι της.  

Γερμανία
© Twitter

Παραδοσιακή υπερδύναμη του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η Γερμανία συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και συγκαταλέγεται επί μονίμου βασέως στα φαβορί για την κατάκτηση τους. Με τρεις κατακτήσεις και τρεις ακόμα συμμετοχές σε τελικούς, η «Νασιονάλμανσαφτ» θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο επιτυχημένα σύνολα στη διοργάνωση. Στο Euro 2020 μπαίνει με φιλοδοξίες και σκοπό να αποδείξει πως η αποτυχημένη πορεία στο Μουντιάλ του 2018 ήταν απλώς μια... κακή παρένθεση. Κι από τη στιγμή που διαθέτει παίκτες της κλάσης του Νόιερ, του Γκιντογκάν και το Βέρνερ, είναι λογικό οι στοιχηματικές να τη θεωρούν ως μια από τις πρώτες επιλογές για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η Γαλλία οδεύει προς τη 10η παρουσία της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, από το 1992 και μετά συμμετέχει ανελλιπώς, έχοντας κατακτήσει δις το τρόπαιο (το 1984 και το 2000), ενώ το 2016 έφτασε έως τον τελικό, όπου ηττήθηκε 1-0 από την Πορτογαλία, του Φερνάντο Σάντος. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ μπαίνει στη διοργάνωση με τον... αέρα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας (2018, στα γήπεδα της Ρωσίας), αποτελούμενη από κορυφαίους παίκτες σε όλες τις γραμμές, με στόχο τη συμμετοχή σε ένα ακόμη τελικό και -γιατί όχι- να φτάσει Γερμανία, Ισπανία στις 3 κατακτήσεις Euro.

Γαλλία
© Twitter

Με σύνθημά της το «Vamos Todos, vamos com tudo» (σ.σ. Πάμε όλοι, πάμε για πάντα) ξεκινάει η Πορτογαλία στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η κάτοχος του τελευταίου τροπαίου (στα γήπεδα της Γαλλίας το 2016) ρίχνεται στη μάχη, με σκοπό να διατηρήσει τα σκήπτρα της.

Με φουρνιά καλύτερη από ποτέ, έχει θέσει και πάλι υψηλούς στόχους. Με τον αξιόλογο και σεβαστό Φερνάντο Σάντος για 7η σερί χρονιά στο τιμόνι της, θέλει να στείλει μήνυμα πως έχει αλλάξει για τα καλά επίπεδο και οι τελευταίες διακρίσεις (ημιτελικός του Euro 2012, κατάκτηση του Euro 2016, κατάκτηση του Nations League το 2019) μόνο τυχαίες δεν ήταν. Κοινώς βρίσκεται σε ανοδική πορεία και έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει.

Ο σούπερ σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει νέα διάκριση με τη «σελεσάο», στην -κατά πολλούς- τελευταία μεγάλη διοργάνωση του (ουδείς γνωρίζει αν θα πάει και στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022). Με πληθώρα παικτών που αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, θα χρειαστεί όμως να «φτύσει αίμα» στον 6ο όμιλο, καθώς θα αντιμετωπίσει τις Γαλλία, Γερμανία και Ουγγαρία. Με τη Γαλλία υπάρχουν προηγούμενα, καθώς της... έκλεισε το σπίτι στις 10 Ιουλίου του 2016, όταν την κέρδισε στο κατάμεστο «Παρκ ντε Πρενς» για τον τελικό του Euro, ενώ οι «τρικολόρ» πήραν το ρόλο του «θύτη» στο τελευταίο Nations League, στερώντας από τους Ίβηρες την 2η συνεχόμενη παρουσία στο Final-4 της διοργάνωσης. Παρ' όλα αυτά είναι σύνολο που αξίζει την προσοχή όλων και ας μην βρίσκεται στο... πάνω ράφι (από άποψη απόδοσης) των περισσότερων στοιχηματικών ιστοσελίδων. «Βγάζει μάτι» η απόδοση (10.00) για το back to back στους τίτλους.

Κριστιάνο Ρονάλντο
© Twitter

Έπειτα από αρκετά μεγάλη κάμψη στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, η Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δριμύτερη. Την είδαμε στο τελευταίο χρονικά Euro (εκείνο της Γαλλίας), να τερματίζει στην τρίτη θέση του ομίλου και να μένει εκτός συνέχειας στην φάση των «16». Φέτος όμως θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, μιας και θα αντιμετωπίσει δύσκολους αντιπάλους. Οι παρουσίες των Γαλλίας, Γερμανίας και Πορτογαλίας χαρίζουν τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ στην ομάδα του Μάρκο Ρόσι. Μοναδική... παρηγοριά, το γεγονός πως θα δώσει και τα δυο από τα τρία παιχνίδια στην Βουδαπέστη.

Μπορεί όμως η Ουγγαρία να καταφέρει την απόλυτη έκπληξη στο γκρουπ και να διεκδικήσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση, έστω και ως μια εκ των καλύτερων τρίτων; Το έργο της θα είναι πολύ δύσκολο δίχως αμφιβολία, όμως εάν τα καταφέρει, τότε θα πρόκειται για επιτυχίες ισάξιες του 1964 (τρίτη θέση) και του 1972 (τέταρτη θέση).

Πως έφτασε μέχρι εδώ; Με δραματικό τρόπο προκρίθηκε για 2η συνεχόμενη φορά σε τελική φάση του Euro 2020-21. Αρχικά, στη φάση των ομίλων των προκριματικών, κατέλαβε την 3η θέση, χάνοντας οριακά τη 2η θέση από την Ουαλία. Είχε όμως πάει καλά στο Nations League και συμμετείχε στα play offs, όπου στα ημιτελικά κέρδισε εύκολα τη Βουλγαρία 3-1 και στον τελικό επικράτησε με ανατροπή 2-1 της Ισλανδίας, σκοράροντας στο 88' και στο 92'!

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα