EURO 2020 : Είναι επαναστάτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Cristiano Ronaldo

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμέρισε από μπροστά του τα δυο πλαστικά μπουκάλια της Coca – cola, στέλνει ένα μήνυμα , τόσο απλό, όσο το «πίνετε νερό, είναι καλύτερο», αρκετό όμως για να συνοφρυώσει τα πρόσωπα των χορηγών και η συνέντευξη τύπου προπομπός του πρώτου αγώνα της Πορτογαλίας με αντίπαλο την Ουγγαρία στο φετινό euro. Καλή και αναγκαία η πρώτη νίκη που ήρθε με την απολύτως καθοριστική συμβολή του Πορτογάλου παικταρά.

Όχι για να επιβεβαιώσει τη θέση του Κριστιάνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική βουνοκορφή- αυτή ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Αλλά γιατί ο μάγος της μπάλας είχε, με αυτή του την κίνηση, λάβει και θέση ενός δημόσιου προσώπου καταλυτικά επιδραστικού που εκφράζει θέση, ενεργοποίει συμβολισμούς και στέλνει μηνύματα, που θέλουν να στείλουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο – αλλά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Όχι , ο πλανήτης δεν γύρισε ξαφνικά την πλάτη στο δημοφιλές αναψυκτικό. Ίσως, όμως να είναι πολύ περισσότεροι από όσοι υπολογίζεται, οι άνθρωποι, σε όλο τον πλανήτη που προσεγγίζουν το όριο τους από την ασφυξία της εμπορευματοποίησης των πάντων. Κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο το είπε με μια και μόνη του κίνηση. Μαζί με τον μεγάλο ποδοσφαιριστή βρέθηκε αίφνης σε πρώτο πλάνο κι ο άνθρωπος Ρονάλντο που συμπύκνωσε σε μια κίνηση και τέσσερις λέξεις μια πιθανή σκέψη  εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι επαναστάτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο; Ίσως, ναι. Ίσως, όχι. Κι οι δυο απαντήσεις μπορούν να αποδειχθούν πρόχειρες και εκ του ασφαλούς. Πρόστιμα αν συνεχιστεί ο «μπουκαλοπόλεμος» στους σπόνσορες προανήγγειλε η uefa.

Ο διευθυντής του Euro 2020 της UEFA, Μάρτιν Κάλεν, δήλωσε ότι οι παίκτες υποχρεώνονται μέσω συμβολαίων «μέσω της ομοσπονδίας τους να ακολουθούν τους κανονισμούς του τουρνουά».

Υπό αυτήν την έννοια, ναι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ένας επαναστάτης. Ειδικά αν αληθεύει ότι μετά από αυτήν την κίνηση κόντρα στους χορηγούς, κάποιοι του … κουνάνε απειλητικά φακέλους που παλιότερα τον ενέπλεκαν σε κάτι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενόχλησε και επέδρασε σε αριθμούς η αυθόρμητη κίνηση του Κριστιάνο, αφού την επόμενη στιγμή οι χορηγοί κλαψούριζαν για φίρα δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κόσμος έχει έναν ακόμη λόγο να χειροκροτεί δυνατά τον κορυφαίο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή. Αλλά ο πόλεμος των χορηγών, κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο,  ήδη άρχισε. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες του.

Για να καταλάβουμε επιτέλους πόση είναι η συμβολή των χορηγών στην ‘’κατασκευή των ποδοσφαιρικών φαινομένων. Και να ευχηθούμε η εξέλιξη του Πορτογάλου παικταρά να οφείλεται κυρίως στη δική του δύναμη και ταλέντο. Θα είναι μια στάλα δύναμης για όλους μας, έτσι ώστε να βγάζουμε τη γλώσσα που και που σε ότι μας ενοχλεί και θεωρούμε ανίκητο.

Γιατί, αλλιώς…