Πανένκα: Το πέναλτι-ορόσημο 46 χρόνια πριν

Πανένκα

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από ένα από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα απροσδόκητο «σκαφτό» σουτ στο κέντρο της εστίας από τον μέσο της Μποέμιανς, με το οποίο «νίκησε» έναν απίστευτο Ζεπ Μάγιερ (που τεντώθηκε στα αριστερά), ήταν η τελευταία... δράση του Euro 1976, το οποίο ολοκληρώθηκε με τον τελικό στο Βελιγράδι.
 

Το πέναλτι του Πανένκα χάρισε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο στην Τσεχοσλοβακία, μια ομάδα αποτελούμενη από Τσεχία και Σλοβακία μέχρι τη διάσπασή τους το 1993. Το ματς με την Δυτική Γερμανία ολοκληρώθηκε ισόπαλο 2-2 στα 90΄, ενώ το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση κι έτσι έγινε ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι (5-3). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πέλε είπε πως μόνο ένας τρελός ή μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να εκτελέσει ένα τέτοιο πέναλτι όπως αυτό. Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ονόμασε τον Πανένκα «ποιητή ποδοσφαίρου», ενώ στις 20 Ιουνίου 2011, στην 35η επέτειο του ιστορικού γκολ του, παρουσιάστηκε το περιοδικό "Panenka" στη Βαρκελώνη, μια μηνιαία έκδοση που ασχολείται με τον πολιτισμό του ποδοσφαίρου.

Ακριβώς σε συνέντευξη στο περιοδικό ο Πανένκα αποκάλυψε: «Συνήθιζα να μένω με τον τερματοφύλακα Ζντένεκ Χρούτσκα μετά την προπόνηση της Μποέμιανς. Στοιχηματίζαμε στα πέναλτι (μπύρες, σοκολάτες) και ήταν τόσο καλός που σχεδόν πάντα με νικούσε. Το βράδυ σκεφτόμουν αυτό το κεντρικό και χαλαρό σουτ, το οποίο θα εκπλήξει τον τερματοφύλακα που πήγαινε όλο στο πλάι. Αν είχα αποτύχει στον τελικό, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι είμαι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την επινόηση μίας εκτέλεσης πέναλτι, αλλά επίσης ο Τόμας Εντισον είναι γνωστός για την εφεύρεσή του».