Κόψιμο τσιγάρου: Πώς να μην πάρετε περιττά κιλά

Η πιθανότητα αύξησης βάρους είναι μια πρόκληση στο κόψιμο του τσιγάρου για έναν στους δέκα καπνιστές

Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο. Μπορεί να αποφευχθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αρκεί να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να σταματήσετε το κάπνισμα, χωρίς να αλλάξει το σώμα σας.

Συνήθως, με τη διακοπή του καπνίσματος έχετε περισσότερη όρεξη, είστε πιο επιρρεπείς στις λιχουδιές, αποθηκεύετε πιο εύκολα το λίπος, μεγαλώνει η κοιλιά σας, τρώτε παραπάνω ως αντιστάθμισμα στο άγχος.

Κόψιμο τσιγάρου χωρίς αύξηση βάρους: Τι να αποφύγετε

Ο φόβος της αύξησης του βάρους μπορεί να είναι εμπόδιο στο κόψιμο τσιγάρου. Η δίαιτα είναι δύσκολη και η διακοπή του καπνίσματος ακόμη πιο δύσκολη. Το κάπνισμα έχει επίδραση στην όρεξη των καπνιστών αλλά και στην ποσότητα της πρόσληψης τροφής.

Τι συμβαίνει;
  • Ο καπνός αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό: Με κάθε τσιγάρο, 10 θερμίδες χάνονται χωρίς προσπάθεια. Έτσι, η ενεργειακή δαπάνη ισοδυναμεί με εκείνη των 20 λεπτών κολύμβησης ή 30 λεπτών ενεργού περπατήματος.
  • Ο καπνός καταστέλλει την πείνα: Η νικοτίνη σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση της όρεξης. Επιπλέον, η μακρά χρήση καπνού οδηγεί σε απώλεια γεύσης και μυρωδιάς.
  • Εκτονώνει το άγχος: Αυξάνοντας την έκκριση της σεροτονίνης, η νικοτίνη λειτουργεί σαν ένα αποτελεσματικό αγχολυτικό.
  • Ο καπνιστής χρησιμοποιεί τα χέρια και το στόμα: Στην πρόσληψη τροφής οι κινήσεις είναι παρόμοιες.
  • H μέση αύξηση βάρους που προκαλείται από το κόψιμο τσιγάρου είναι από 2 έως 5,5 κιλά, σύμφωνα με έρευνες. Οι καπνιστές έχουν γενικά χαμηλότερο βάρος και με τη διακοπή καπνίσματος το βάρος επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, το ένα τρίτο των πρώην καπνιστών δεν παίρνουν έξτρα κιλά, γιατί όλα εξαρτώνται από το σώμα και την ικανότητα αυτοελέγχου τους.
Δείτε τους 5 τρόπους για να μην πάρεται κιλά απ΄ το κόψιμο του τσιγάρου.