Τροφική δηλητηρίαση - Πώς θα προστατευτώ τώρα το καλοκαίρι;

Τροφική δηλητηρίαση

τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφών, οι οποίες διατίθενται δίχως να πληρούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Συνήθως πρόκειται για αλλοιωμένα τρόφιμα. 

Σε ετήσια βάση οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για περίπου 76 εκατομμύρια περιστατικά ασθένειας και οι επιπτώσεις, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους είναι υψηλότερη στις ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και τις εγκύους.

Πιο πιθανή η τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας σε χώρους εστίασης.

Τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι και 7 αίτια

  1. ΣαλμονέλαΑνευρίσκεται στα μη καλά ψημένα πουλερικά, ωμά αβγά, μαγιονέζα, ταχίνι.
  2. Σταφυλόκοκκος: Ανευρίσκεται στα επιδόρπια με κρέμα, στα γλυκά, και στην πατατοσαλάτα.
  3. Bacillus cereus: Ανευρίσκεται στο ρύζι, το κρέας, τα δημητριακά, τις σάλτσες και τα μπαχαρικά.
  4. Αλλαντίαση: Ανευρίσκεται στο μέλι, τα μπαγιάτικα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά που γίνονται κονσέρβα.
  5. Clostridium perfringens: Ανευρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τις σάλτσες, και στα προβρασμένα φαγητά.
  6. Escherichia coli: Ανευρίσκεται στο μη καλά ψημένο βοδινό, το απαστερίωτο γάλα, τους χυμούς και στο μολυσμένο νερό.
  7. Καμπυλοβακτηρίδιο: Ανευρίσκεται στα ωμά και τα μετρίως ψημένα πουλερικά, στο απαστερίωτο γάλα και σε μολυσμένο νερό.

Ποια τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, ποια η θεραπεία και ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτώ; Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr