H ρινορραγία συμβαίνει σε κάθε ηλικία και το 60% του ενήλικου πληθυσμού θα πάθει τουλάχιστον ένα ή δύο επεισόδια επίσταξης ή ρινορραγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι ρινορραγίες χωρίζονται στις πρόσθιες, που είναι πιο συχνές (90%) και στις οπίσθιες. Οι πρόσθιες αιμορραγίες της μύτης, οι οποίες ξεκινούν κοντά στο μπροστινό μέρος, συνήθως προκαλούνται από τραυματισμό στα τριχοειδή αγγεία, τα οποία είναι πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία. Μια οπίσθια αιμορραγία μύτης εμφανίζεται στο πίσω μέρος της μύτης και μπορεί να οδηγήσει σε ροή αίματος από τον φάρυγγα. Οι οπίσθιες αιμορραγίες μπορεί να προέρχονται από υψηλή αρτηριακή πίεση ή τραυματισμούς και συνήθως είναι πιο συχνές σε ενήλικες από τα παιδιά.
Η ρινορραγία συμβαίνει συχνά χωρίς προφανή αιτία και εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και ηλικιωμένους, με τρία στα τέσσερα παιδιά να έχουν ρινορραγία τουλάχιστον μία φορά. Μια πρόσφατη μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από τα Επείγοντα του Nationwide Emergency Department, διαπιστώθηκε ότι 1,2 εκατομμύρια περιστατικά είχαν έκτακτη ανάγκη για αντιμετώπιση ρινορραγίας.
Αντιμετώπιση της ρινορραγίας
Μια ρινορραγία είναι συνήθως αγχωτική. Διατηρώντας ψυχραιμία και γνωρίζοντας πώς να σταματήσει βοηθά σημαντικά. Μόλις αρχίσει η ρινορραγία είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σε όρθια ή καθιστή θέση (ποτέ ξαπλωμένος) με μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός, να πιέζει ελαφρά τα πτερύγια της μύτης, κρατώντας την κλειστή για περίπου δέκα λεπτά και να φτύνει ήπια , όποια ποσότητα αίματος πιθανά να έρχεται στο στόμα του.