Η έκθεση σε τοξικά μέταλλα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

https://health4u.gr/kardiologia/i-ekthesi-se-toxika-metalla-ayxanei-ton-kindyno-athirosklirosis/

Η έκθεση σε τοξικά μέταλλα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με ισπανική έρευνα

Η περιβαλλοντική έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το τιτάνιο φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του λαιμού, της καρδιάς και των ποδιών, σύμφωνα με μία νέα ισπανική έρευνα.

Τα ίχνη μετάλλων μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα μέσω μολυσμένου εδάφους, το οποίο μεταφέρει τα μέταλλα στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα, στον καπνό του τσιγάρου και στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα τοξικά μέταλλα, ιδίως το αρσενικό και το κάδμιο, αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η έκθεση στο τιτάνιο προέρχεται συνήθως από οδοντικά, προσθετικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, βηματοδότες, καλλυντικά και μερικές τροφές.

Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται όταν λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) συσσωρεύονται στις αρτηρίες οδηγώντας στη στένωσή τους και τη σκλήρυνσή τους. Ανάλογα με την αρτηρία που επηρεάζεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, περιφερική αρτηριακή νόσο ή νεφρική νόσο. Η νέα μελέτη εστίασε στην «ύπουλη» υποκλινική αθηροσκλήρωση, δηλαδή πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο health4u.gr