Κορονοϊός – ECDC: Ξανά «πράσινες» περιοχές της Ελλάδας

Ξανά «πράσινες» περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Ενθαρρυντικά είναι για μια ακόμη φορά τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν οι νέοι αναθεωρημένοι χάρτες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε πως οι χάρτες αυτοί του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσα λαμβάνονται υπόψιν από το ECDC

Να σημειωθεί πως οι χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνουν τα νέα δεδομένα τα οποία αφορούν το συνδυαστικό δείκτη:

  • τεστ,
  • νέων κρουσμάτων και
  • δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους χάρτες η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην Ε.Ε., ενώ στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Ολόκληρη η Ελλάδα «πράσινη»

Στο «πράσινο» βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Σύμφωνα με όσα λένε οιειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους, ωστόσο, η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

χάρτης θετικότητας με πράσινες περιοχές

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με του χάρτες το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ποιες χώρες μένουν εκτός

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM