Βατόπουλος - Μέτρα: Χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους σε λίγο καιρό

Μάσκα κορονοϊός
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς, τουλάχιστον, χώρους αναμένεται να «πέσει» στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ενδέχεται ακόμη και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να συζητήσουν το ενδεχόμενο να γίνουν προαιρετικές.

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορονοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων είπε πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει τη χρήση τους όπου υπάρχει συνωστισμός. Όπως σημείωσε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς, που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες, που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό. 

Κορονοϊός
Πηγή: AP

Επιπλέον, είπε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι απέναντι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος για το γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά. Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80%, ίσως οι μεταλλάξεις να μη «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη. 

Κορονοϊός
Πηγή: AP

Παγώνη: Όταν εμβολιαστεί το 80%, θα βγάλουμε τις μάσκες

Όσον αφορά τις μάσκες στις διακοπές, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν, ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού, που όπως τόνισε δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Η ίδια τόνισε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80%, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.