Κατάθλιψη: Τι πρέπει να πούμε σε κάποιον που πάσχει

Η κατάθλιψη σήμερα καταλαμβάνει την πρώτη θέση από πλευράς συχνότητας των ψυχικών νοσημάτων. Εκτιμάται ότι στην Αμερική πάνω από 17,3 εκατ. ενήλικοι υποφέρουν από τη νόσο. Πώς μιλάμε σε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη; Ποιες εκφράσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε;

Γράφει ο καθηγητής Ψυχολογίας της Θρησκείας, Σπυρίδων Τσιτσίγκος

Τσιτσίγκος
E-gnomi.gr

Με βάση την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA), κατάθλιψη ονομάζεται η ψυχική εκείνη διαταραχή που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, αρνητικό τρόπο σκέψης και αρνητικές πράξεις (κοινωνική συμπεριφορά). Η κατάθλιψη δεν σημαίνει απλώς ή μόνο δυσθυμία, λύπη, μια απαισιόδοξη στάση για τη ζωή, ακεφιά ή αθυμία και μια άσχημη διάθεση που μπορεί να εκδηλώνεται με θυμό, εκνευρισμό, σύγχυση, προβλήματα μνήμης, κόπωσηδιαταραχές στον ύπνο, στομαχική αναστάτωση, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή σε άλλα μέρη του σώματος κ.λπ.

Συνήθη καταθλιπτικά συμπτώματα 

Συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η παρατεταμένη μελαγχολία, η έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης (ανηδονία) ή η απόσυρση από τη ζωή γενικά, η αλλαγή στα πρότυπα επικοινωνίας με τους συνανθρώπους, στην υγιεινή και τον ύπνο, το αίσθημα κενού ή απελπισίας, η λύπη ή ο θυμός, το άγχος ή η ανησυχία, η εξασθένηση σκέψης, διάθεσης ομιλίας ή κίνησης, το αίσθημα αναξιότητας, αυτοκατηγορίας ή ενοχής, η αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, η αμνησία, οι σκέψεις και η συζήτηση γύρω από τον θάνατο ή την αυτοκτονία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Health4u.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα