Άγχος σε παιδιά - Σημάδια και αντιμετώπιση

Σημάδια άγχους

Παρουσιάζει το παιδί σας σημάδια άγχους;

Το άγχος είναι μια αυτόματη σωματική, ψυχική και συναισθηματική απάντηση σε δύσκολα γεγονότα. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής όλων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Πoια είναι τα σημάδια άγχους;

Η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτες αλλαγές. Μερικές μπορεί να είναι συναρπαστικές, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές και στρεσογόνα συναισθήματα.

Τα παιδιά, ιδιαίτερα οι έφηβοι, είναι απίθανο να αναζητήσουν από τους γονείς τους βοήθεια, ούτως ώστε, να διαχειριστούν το άγχος. Μερικές φορές, δεν αναγνωρίζουν καν ότι είναι αγχωμένοι.

Aυξήθηκε το ποσοστό των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των ατόμων ηλικίας 17 έως 19 ετών

Η έκθεση Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Νέων στην Αγγλία 2022, που δημοσιεύτηκε από το NHS Digital, έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 17 έως 19 ετών, το ποσοστό με πιθανή ψυχική διαταραχή αυξήθηκε από 17,4% το 2021 σε 25,7% το 2022.  

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 7 έως 16 ετών, το ποσοστό με πιθανή ψυχική διαταραχή ήταν 18,0% το 2022 από 12,1% το 2017, αλλά παρόμοιο ποσοστό με το 2020 όταν ήταν 16,7% και το 2021 όταν ήταν 17,8%. Το 2022, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 7 έως 10 ετών, ο επιπολασμός μιας πιθανής ψυχικής διαταραχής ήταν σχεδόν διπλάσιος στα αγόρια (19,7%) από ότι στα κορίτσια (10,5%).

covid-19 άγχος

Διαβάστε επίσης: Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αντίξοες συνθήκες;

«Γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι η πιο κοινή ψυχολογική κατάσταση μεταξύ των παιδιών και των νέων», υπογράμμισε ο Dave Smithson, διευθυντής επιχειρήσεων στο Anxiety UK (anxietyuk.org.uk). «Ωστόσο, τα σημάδια του άγχους δεν είναι πάντα εμφανή». «Η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας των Παιδιών, η οποία διαρκεί από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου είναι μια ευκαιρία να δείξουμε παραπάνω προσοχή».

Σημάδια άγχους στα παιδιά

♦ Δυσκολία στον ύπνο 

Τα στρεσαρισμένα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν ή να έχουν εφιάλτες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανησυχίες και οι φόβοι φαίνεται να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε περισσότερα για τα σημάδια άγχους και τον τρόπο αντιμετώπισης στο health4u.gr