Αυστραλία: Ο διεθνούς βεληνεκούς Έλληνας επιστήμονας, Δρ. Γ. Γεωργούσης, μιλάει στο News2U για την οικολογική καταστροφή (photos)

Η πύρινη λαίλαπα που σαρώνει την Αυστραλία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. Έχει γίνει -αναπόφευκτα- πρώτο θέμα στον πλανήτη. Οι διαδηλώσεις σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Καμπέρα από χιλιάδες αγανακτισμένους αναπαράγονται απ' όλα τα ΜΜΕ. Σε κάθε γωνιά της Γης. 

«Στη δεινοπαθή αυτή χώρα και βάσει των ειδήσεων που λαμβάνουμε από διεθνή Mέσα ενημέρωσης, πολίτες διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της, Scott Morrison. Ίσως πιστεύουν ότι δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί (ή δεν θέλει να παραδεχθεί) πώς η σαρωτική επέλαση της φωτιάς -συνεχίζεται, λόγω της αμείωτης έντασης των ανέμων, μάλιστα ενισχύθηκε από χθες το βράδυ- συνδέεται με την κλιματική αλλαγή (κλιματική κρίση)», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Γεωργούσης στο News2U.

Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό; Τι αντίκτυπο, ενδεχομένως, έχει η καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία για την υπόλοιπη υφήλιο;

Η επιστημονική κοινότητα ίσως μπορέσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο,το News2U.gr απευθύνθηκε στον διακεκριμένο Δρ. Γεώργιο Γεωργούση. Ο κ. Γεωργούσης είναι διδάκτορας φυσικής και ιδρυτής της εταιρείας Raymetrics.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, που σχεδιάζει και κατασκευάζει συστήματα τηλεμετρικής μελέτης της ατμόσφαιρας (Lidar) με εφαρμογές στην φυσική περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικές και κλιματολογικές μελέτες, καθώς και με εφαρμογές διαχείρισης κρίσεων. Εξάγει τεχνολογία και συστήματά της, για πάνω από 18 χρόνια, σε όλον τον κόσμο.

«Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατο ν’ απαντηθούν ερωτήσεις σχετικά με τις ποσοτικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Ακόμα περισσότερο εάν κανείς θέλει να μιλήσει για τις επιπτώσεις σε παγκόσμια επίπεδο», τονίζει ο. κ. Γεωργούσης και συνεχίζει:

«Μιλάμε για μια τεράστια χώρα. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλο το έδαφος της Αυστραλίας γόνιμο, με δάση κλπ. Δεν έχει πλεόνασμα δασών, (τέτοιο είδος φυσικών πόρων) για να αγνοήσει το μέγεθος της καταστροφής. Οι εκτάσεις είναι τεράστιες. Ακόμη κι αν φαίνονται μικρές στα μάτια κάποιων, δεν είναι. Το μέγεθος της καταστροφής είναι συγκρίσιμο με το μέγεθος μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως, για παράδειγμα, η Αυστρία.

Άρα, τίθεται το εξής ερώτημα: Μπορεί μια χώρα σαν την Αυστραλία να πάρει μέτρα και να αποκαταστήσει μέρος της καταστροφής, μειώνοντας την περιβαλλοντική επίπτωση αυτής; Η απάντηση είναι πως ναι, μπορεί. Μολονότι θα χρειαστεί υπέρογκα χρηματικά ποσά και πάρα πολύ χρόνο. Αποτελεί εγχείρημα υψηλότατου κόστους και προφανώς “σκληρό”, ακόμα και για μια εύρωστη χώρα, του δικού της οικονομικού μεγέθους.

News2U: Ποιες μπορεί να είναι οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στην Αυστραλία;  

«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για άμεσες επιπτώσεις καθώς δεν μπορεί να είναι μετρήσιμες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως όμως συνέβη και στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί έμμεσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο καπνός μπορεί να «ταξιδέψει» και να φτάσει -όσο περίεργο κι αν ενδεχομένως ακούγεται- μέχρι και τον Βόρειο ή τον Νότιο Πόλο. Μιλάμε για υπερβολικά τεράστιες ποσότητες διάχυσης καπνού. Η εναπόθεση της «στάχτης», λοιπόν, στην ανακλαστική επιφάνεια των πάγων επιταχύνει την τήξη αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις ακριβείς μακροπρόθεσμες κατευθύνσεις του ανέμου ασφαλώς δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε, ούτε και να τις προβλέψουμε με ακρίβεια. Το βέβαιο, όμως, είναι πως έμμεσα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν συνέπειες. Να δούμε αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλιματικό γίγνεσθαι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν τέτοια έμμεσα “side effects”, σε διεθνή κλίμακα, από παρόμοιες καταστροφές.»

News2U: Σε ποιο βαθμό τέτοιες καταστροφές συσχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή;

«Η Αυστραλία έχει το ίδιο πρόβλημα με τις μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Αυξάνεται η ένταση αυτών των φαινομένων; Συσχετίζεται με αυτό που λέμε global climate change (παγκόσμια κλιματική αλλαγή); Πλέον, αρκετοί φορείς, δεν μιλάνε για κλιματική αλλαγή ως κλιματική αλλαγή που έχουμε συνηθίσει να μιλάμε εδώ και μια 20ετία. Πλέον, το φαινόμενο αποκαλείται climate crisis (κλιματική κρίση). Η αλλαγή είναι δεδομένη και η κρίση επίσημος (formal) πια όρος. Η επίσημη επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως η αύξηση των ακραίων φαινομένων, είτε καιρικών, είτε καταστροφών, οφείλεται στην κλιματική κρίση».

H Raymetrics είναι εξαγωγική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως τηλεμετρική καταγραφή και παρακολούθηση μετεωρολογικών και ατμοσφαιρικών δεδομένων, καθώς και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η λίστα με το διεθνές πελατολόγιό της ολοένα μεγαλώνει. Μεταξύ, αυτών είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης, όπως και μια πλειάδα ερευνητικών και ακαδημαϊκών κέντρων σε όλο τον κόσμο.

ΕΧΤRA TIP

2 δισεκατομμύρια, 880 εκατομμύρια links δίνει στην αναζήτηση «Αυστραλία-φωτιές» η Google, ανάγοντας έτσι την τραγωδία που βιώνει σ’ ένα από τα πλέον φλέγοντα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- θέματα που έχουν απασχολήσει την τελευταία δεκαετία την ανθρωπότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM