Ιράν: Εκείνη ήταν φυλακή και ο άντρας της τα έφτιαξε με την κολλητή της

Ακαδημαικός Αυστραλία Ιράν
Πηγή: Dailymail.co.uk

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι η 33χρονη ακαδημαϊκός από την Αυστραλία, Κάιλι Μουρ Γκίλμπερτ, πέρασε άδικα δύο μαρτυρικά χρόνια σε φυλακή του Ιράν, όταν αφέθηκε ελεύθερη και γύρισε πίσω, ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της Ρουσλάν Χοντόροφ αποφάσισε να... συνεχίσει τη ζωή του, και μάλιστα έκανε δεσμό με την κολλητή της φίλη!

Πιο συγκεκριμένα, η Κάιλι Μουρ Γκίλμπερτ ανάρτησε στο Twitter πως είχε περάσει 804 μέρες σε μια φυλακή «κολαστήριο» στο Ιράν. Σύμφωνα με την «Daily Mail», η Αυστραλιανή ακαδημαϊκός βρέθηκε άδικα στο κελί της ιρανικής φυλακής, με την κατασκευασμένη κατηγορία της κατασκοπείας.

Εκείνη ζούσε βασανιστήρια και ο άνδρας της την... απατούσε

Το διάστημα της φυλάκισής της η 33χρονη κρατούνταν σε ένα μικροσκοπικό, παγωμένο κελί και υποβαλλόταν σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Πίσω στην πατρίδα, τόσο ο 31χρονος σύζυγός της όσο και η 43χρονη συνάδελφός της, Κάιλι Μπάξτερ, με την οποία δίδασκαν μαζί στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ασκούσαν πιέσεις για την απελευθέρωσή της. Κάποια στιγμή όμως... «τα έφτιαξαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκίλμπερτ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών μετά τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Σεπτέμβριο του 2018, είχε προστατέψει τον άνδρα της το διάστημα που παρέμεινε κρατούμενη των Ιρανών. Σε γράμμα που έστειλε στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον (αφού πρώτα κατάφερε να το βγάλει κρυφά από τη φυλακή Έβιν), αποκάλυπτε ότι στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσαν να στήσουν παγίδα στον Χοντόροφ (τον οποίο θεωρούσαν κατάσκοπο του Ισραήλ) χρησιμοποιώντας την ίδια ως δέλεαρ για να τον παρασύρουν στο Ιράν. Η ίδια αρνήθηκε επανειλημμένα να τους βοηθήσει και υπερασπιζόταν την αθωότητα του άνδρα της από την αρχή ως το τέλος της φυλάκισής της.

Πριν από τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο του 2018, η Γκίλμπερτ και ο Χοντόροφ είχαν μόλις αγοράσει ένα σπίτι στην ανατολική Μελβούρνη. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί με εβραϊκή τελετή το 2017, σχεδόν μία δεκαετία μετά την πρώτη τους γνωριμία στο Ισραήλ, όπου ζούσε ο Χοντόροφ έχοντας μεταναστεύσει από τη Ρωσία με την οικογένειά του.

Όπως ανακοίνωσε μέσω  ανάρτησής της η 33χρονη, εκδόθηκε το διαζύγιο που επισημοποιεί τον χωρισμό της από τον πρώην σύζυγό της, τον Ρωσο-ισραηλινό Ρουσλάν Χοντόροφ, ο οποίος το διάστημα της απουσίας της αποφάσισε να... προχωρήσει με τη ζωή του και να τα φτιάξει με τη φίλη της.

Το παράνομο ζευγάρι

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος της ακαδημαϊκού πήγαζαν από την πεποίθηση των Ιρανών ότι έπρεπε να ήταν κατάσκοπος λόγω της στενής της σχέσης με πολίτη του Ισραήλ. Ο Νικ Γουόρνερ, επικεφαλής της αυστραλιανής υπηρεσίας πληροφοριών, κατάφερε να πετύχει την απελευθέρωση της γυναίκας έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Daily Mail», η γυναίκα σοκαρίστηκε όταν πληροφορήθηκε την προδοσία του άνδρα της και της φίλης της επιστρέφοντας στην πατρίδα. Φίλοι του ζευγαριού είχαν δηλώσει στη «Herald Sun» ότι ο παράνομος δεσμός ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο μετά τη σύλληψη της ακαδημαϊκού.

ζευγάρι
Πηγή: dailymail