Πληθυσμός στην Ελλάδα - Μείωση κατά 500.000 για το 2021!

Ελλάδα μείωση πληθυσμού

Αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα, με μείωση του πληθυσμού έως 500.000 ανθρώπους, θα κρύβει η γενική  απογραφή που θα πραγματοποιηθεί από 23 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο kedenews.gr o καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Του Κώστα Παππά

Η Ελλάδα γερνάει και ο πληθυσμός της μειώνεται με γοργούς ρυθμούς. Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, που κλείνει με την πανδημία του κορονοϊού, θα επιφέρει μείωση του πληθυσμού, η οποία, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, θα κάνει την Ελλάδα πληθυσμιακά μικρότερη κατά 1.500.000 ανθρώπους το 2051.

270.000 λιγότερες γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους

Ο Καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζαμάνης: «Ο πληθυσμός μας αυξάνεται ή μειώνεται με βάση δύο ζυγαριές. Η μία είναι οι γεννήσεις και οι θάνατοι και η δεύτερη όσοι μπαίνουν στη χώρα και όσοι την εγκαταλείπουν. Και οι δύο αυτές ζυγαριές την τελευταία δεκαετία είναι αρνητικές. Οι γεννήσεις είναι κατά περίπου 270.000 λιγότερες από τους θανάτους και όσοι φεύγουν από τη χώρα είναι κατά 220.000 περισσότεροι από όσους μπαίνουν στη χώρα. Άρα φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται και πεθαίνουν περισσότεροι από όσους γεννιούνται. Αν κάνουμε το άθροισμα αυτών των ζυγαριών, μας δίνει έναν αριθμό κοντά στους 500.000. Επομένως, σίγουρα η απογραφή θα μας δώσει περίπου 500.000 ανθρώπους λιγότερους από την προηγούμενη απογραφή».

Ελάχιστες περιοχές της χώρας θα παρουσιάσουν αύξηση πληθυσμού

Αναφερόμενος στη γεωγραφική κατανομή των στοιχείων, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν μετά την απογραφή, ο καθηγητής Κοτζαμάνης σημείωσε τα εξής: «Το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι νομοί, με σπάνιες εξαιρέσεις, να έχουν ή μείωση του πληθυσμού τους ή σταθερό πληθυσμό. Μόνο τρεις περιοχές –η Λέσβος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα– θα έχουν αύξηση λόγω των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στα κλειστά καμπ που υπάρχουν.   Αύξηση επίσης φαίνεται ότι θα έχουν η Ανατολική και η Δυτική Αττική. Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο kedenews.gr

 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα