Υποθέσεις παιδεραστίας: Τι αποκαλύπτει έρευνα για το προφίλ των δραστών

Εγκληματικό φαινόμενο η παιδεραστία - Υποθέσεις που συγκλόνισαν την ΕλλάδαΕπιμέλεια: Νατάσσα Βουδούρη

Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας είναι οι υποθέσεις παιδεραστίας, καθώς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι καταγγελίες ανατριχιάζουν. Όλα τα εγκλήματα φωνάζουν, η κακοποίηση και ο βιασμός του σώματος, της ψυχής ενός παιδιού… ουρλιάζουν!

Πάντα μένει το ερώτημα πώς μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις αθώες ψυχές των παιδιών... Τι τους οδήγησε εκεί ώστε να ικανοποιήσουν τα πάθη τους; Μια ομάδα επιστημονικών ερευνητών αναζητά στη Γερμανία τις αιτίες της παιδεραστίας. Η μέθοδος της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (ΜRT) τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η χρήση της MRT έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις γύρω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδεραστών:
  • IQ μικρότερο του μέσου όρου

O δείκτης ευφυΐας τους είναι περίπου 8% μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η ηλικία του θύματος σχετίζεται με τον δείκτη IQ του θύτη.

Πέρα από την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες αναζητούν πιθανές αλλοιώσεις της δομής του εγκεφάλου. «Αν εξετάσουμε επιπλέον το αίμα και πραγματοποιήσουμε έτσι γενετικές αναλύσεις και αναλύσεις των νευροδιαβιβαστών, ίσως θα κατορθώσουμε να φτάσουμε στα ίχνη του αινίγματος της παιδεραστίας», εξηγεί ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Πονσέτι και υπογραμμίζει: «Διότι μόνο με τη μέθοδο MRT μπορούμε απλά να πούμε ποιος είναι παιδεραστής, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να βρούμε το γιατί».

Σύμφωνα με την έρευνα της κοινωνιολόγου - εγκληματολόγου Παντείου Πανεπιστημίου Παυλίνας Μωραΐτη, με τίτλο «Το φαινόμενο της παιδεραστίας στην Ελλάδα. Οι περιπτώσεις των καταστημάτων κράτησης Τρίπολης και Γρεβενών», οι εγκληματίες αρνούνται την ευθύνη της πράξης τους και δεν την αναλαμβάνουν. Αρνούνται τη βλάβη που έχουν προξενήσει στο θύμα ή δικαιολογούν την πράξη τους προσπαθώντας να την εκλογικεύσουν, κατηγορούν το θύμα για την παράνομη πράξη καθώς και εκείνους που τους κατηγορούν. Πιστεύουν ότι έχουν πέσει «θύματα» πλεκτάνης ή δικαστικής πλάνης.

Η Google μπλόκαρε λογαριασμούς παιδόφιλων στο διαδίκτυο

Σχεδόν τις 100.000 έφτασαν οι λογαριασμοί χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι απενεργοποιήθηκαν από την Google το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς εντοπίστηκε σε αυτούς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κατά την ίδια περίοδο, αφαιρέθηκαν από το ευρετήριο της αναζήτησης περισσότερες από 210.000 διαδικτυακές διευθύνσεις για τον ίδιο λόγο. Για σχεδόν τρία εκατομμύρια τμήματα περιεχομένου (εικόνες, βίντεο, συνδέσμους URL, κείμενα) η εταιρεία υπέβαλε αναφορά στο Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά.

Υποθέσεις παιδεραστίας που συγκλόνισανΤη βίασε και την πέταξε στο πηγάδι

Μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισε το πανελλήνιο ήταν αυτή του Αλβανού βοσκού Τζιάνι Μερκάι στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Αυγούστου 2010, όταν χάθηκαν τα ίχνη της 11χρονης Ρένι Τραΐκοβα. Όλο το χωριό βγήκε για να ψάξει το μικρό κοριτσάκι. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και έφτασε στα ίχνη του 41χρονου Μερκάι. Ξεκίνησε η ανάκριση και έπειτα από οκτώ ώρες ο 41χρονος βοσκός ομολόγησε.

Ο ίδιος είχε βιάσει το μικρό κοριτσάκι και στη συνέχεια την πέταξε σε ένα πηγάδι. Μάλιστα, η μικρή φέρεται να είχε πει στον στυγερό δράστη: «Θείε, μη με ρίχνεις στο πηγάδι». Ο ίδιος όμως δεν την άκουσε. Η 11χρονη βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό. Ο δράστης φυλακίστηκε. Λίγο μετά υποστήριξε ότι ναι μεν έκανε το έγκλημα, αλλά κατόπιν πιέσεως. Κάποιοι, όπως είπε, τον ανάγκασαν να το κάνει σημαδεύοντάς τον με όπλο.

Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή: «Εκείνο το βράδυ, δύο άνδρες, ένας που είναι από το χωριό και τον γνωρίζω και ένας άλλος που μου είναι άγνωστος, πήραν τη Ρένι και εμένα, μας έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και μας απομάκρυναν από το χωριό. Οι διαθέσεις τους ήταν άγριες και δεν μπορούσα να βγάλω μιλιά, ενώ η μικρή δίπλα μου έτρεμε σαν το ψάρι και έκλαιγε ζητώντας να πάει στο σπίτι της. Με ρωτούσε: “Πού μας πάνε;”, αλλά εγώ δεν ήξερα τι να της απαντήσω».

Καθηγητής μουσικής ασελγούσε σε ανήλικες μαθήτριες

Το πανελλήνιο είχε συγκλονίσει η υπόθεση με τον 62χρονο διακεκριμένο καθηγητή μουσικής που αποπλάνησε δύο ανήλικες μαθήτριες, ηλικίας 9 και 11 ετών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί όταν η μικρότερη από τις δύο ανήλικες μαθήτριές του στο ωδείο αποκάλυψε στους γονείς της όσα είχε υποστεί επί σειρά μηνών, από τα Χριστούγεννα του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διάρκεια του μαθήματος από τον καθηγητή της. Στις καταθέσεις τους, η μητέρα και ο πατέρας της 11χρονης είπαν πως το κορίτσι έβρισκε δικαιολογίες για να μην πηγαίνει στο μάθημα του 62χρονου, χωρίς να τους έχει αποκαλύψει τι συνέβαινε στο ωδείο. Ο μουσικός είχε καταδικαστεί και από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε κάθειρξη 30 ετών, με εκτιτέα τα 25, για αποπλάνηση ανηλίκων, κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Υποθέσεις παιδεραστίας Καθηγητής μουσικής

Χορηγούσε με ένεση ηρεμιστικά φάρμακα στα ανήλικα

Ποινή κάθειρξης 50 ετών σε έναν 35χρονο ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση επέβαλε το δικαστήριο, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού 6 ετών και ενός κοριτσιού 7 ετών (παιδιά της πρώην συντρόφου του, που ζούσαν μαζί στη Βέροια, το 2012).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν εκείνη έλειπε, εκείνος χορηγούσε με ένεση ηρεμιστικά φάρμακα στα δύο παιδιά για να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο δικαστήριο, τα παιδιά είχαν πλήρη αδυναμία αντίδρασης.

Η σεξουαλική κακοποίησή τους αποκαλύφθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2015, ενώ η κηδεμονία των παιδιών είχε ανατεθεί από την πολιτεία σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων, λόγω της τοξικομανίας της μητέρας τους. Εκεί φαίνεται ότι αποκάλυψαν το δράμα τους σε παιδοψυχολόγο του ιδρύματος κι έτσι η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη.

Ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο αρνήθηκε όσα του καταμαρτυρούνταν, πείθοντας τους δύο από τους τακτικούς δικαστές κι έναν ένορκο, όμως οι άλλοι τέσσερις τον βρήκαν ένοχο για βιασμό, αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και του επέβαλαν 50 χρόνια κάθειρξη ‒ μια από τις αυστηρότερες ποινές που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα για τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: kedenews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM