Το Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές, και συγκεκριμένα κουνούπια, μολύνουν 700 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και εντοπίζονται σε περίπου 100 χώρες

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Θανάση

Μετά τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η τεχνολογία στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, έρχεται τώρα να συνδράμει στην αντιμετώπιση ενός ακόμη σημαντικού κινδύνου που προέρχεται από τον μεταδιδόμενο μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές και οικολογικές συνθήκες, η αύξηση των ταξιδιών σε όλο τον πλανήτη, οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες  επηρεάζουν την εποχιακή και τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού των διαβιβαστών και επομένως τη μετάδοση των παθογόνων, προκαλώντας την επανεμφάνιση καθώς και την εμφάνιση ασθενειών σε χώρες όπου ήταν προηγουμένως άγνωστες.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές, και συγκεκριμένα κουνούπια, μολύνουν 700 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και εντοπίζονται σε περίπου 100 χώρες, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Να σημειωθεί πως κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) σε ανθρώπους και ζώα εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2014 και 2017-2020 αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, που έφτασαν σε ένα ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Το Κέντρο Αριστείας Επιστημών, Παρατήρησης της Γης & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία καταπολέμησης κουνουπιών και ανάλυσης δεδομένων Οικοανάπτυξη και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και σε συνεργασία με εξειδικευμένους οργανισμούς σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σερβία, αναπτύσσει ένα Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΣΕΠ) που αξιοποιεί μεγάλα δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης με σκοπό την πρόβλεψη και τη χαρτογράφηση του κινδύνου κρουσμάτων του ΙΔΝ.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης & Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων EYWA ανατρέπει τα δεδομένα στον τομέα της επιδημιολογίας. Η Διαδικτυακή Πλατφόρμα του συστήματος είναι ένα εξειδικευμένο τελευταίας τεχνολογίας εργαλείο στα χέρια των Εθνικών Οργανισμών Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Υπηρεσιών. Τα μεγάλα δορυφορικά και επιτόπια Δεδομένα Παρατήρησης Γης συνδυάζονται με προηγμένα δυναμικά και οδηγούμενα από δεδομένα μοντέλα πρόβλεψης, προκειμένου η επιστημονική γνώση να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για τον σχεδιασμό δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών.

Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης

Ο δρ Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ, επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος για το ΕΑΑ και συντονιστής του Κέντρου Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, δήλωσε πως οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ο καθένας το δικό του μοντέλο και δημιουργούν αλγόριθμους με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης για την πρόβλεψη του πληθυσμού των κουνουπιών, τη δυναμική πρόβλεψης διασποράς σε ανθρώπους και, εν συνεχεία, τη στοχευμένη εξολόθρευση των διαβιβαστών. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σχετική πλατφόρμα της λύσης, με σκοπό την αξιοποίηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων.

Μελέτη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο πρώτος κύκλος επίγειων ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τέλος, να αναφέρουμε πως ξεκινά σήμερα από την Ανατολική Αττική, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη ο πρώτος κύκλος επίγειων ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Περιφέρειας, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας.

Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) της Ανατολικής Αττικής, σε περιοχές-εστίες περιαστικά όλων των δήμων της Ανατολικής Αττικής αλλά και σε πλημμυρισμένες εκτάσεις-εστίες που βρίσκονται στον περιαστικό ιστό δήμων της Ανατολικής Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM