Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι λόγοι για τους οποίους είναι ξεχωριστή φέτος

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική, και σε αυτό βοήθησαν γυναίκες που πάλεψαν να ρίξουν φως σε φρικιαστικές υποθέσεις  - Η Σοφία και η Ζέτα είναι τα «φωτεινά» πρόσωπα της εποχής αυτής των αποκαλύψεων που παλεύουν για να αποδοθεί δικαιοσύνη

Φέτος υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς χάρη στους αγώνες των γυναικών και την προσπάθεια που καταβάλλει η καθεμία άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τις αποτρόπαιες και καταδικαστέες πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού και του θέατρου. Γιατί ο λόγος που τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου είναι για τους αγώνες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ιστορική αναδρομή

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας» ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τούς καταρρίπτουν ως μύθο.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζε Τσιτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχτηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε, χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες. Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτήθηκε πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μπόου μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ προς υποστήριξη της γυναικείας ψηφοφορίας στις 8 Μαρτίου 1914. Η Σίλβια Πάνκχερστ συνελήφθη μπροστά από τον σταθμό Τσάρινγκ Κρος πηγαίνοντας να μιλήσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Σοφία Μπεκατώρου με την ελληνική σημαία

Σοφία Μπεκατώρου: Η γυναίκα-σύμβολο του ελληνικού #metoo

Ελλάδα 2021. Η πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου –μια γυναίκα δυναμική, αγωνιστική, με αστείρευτη αγάπη για τη θάλασσα– στο πλαίσιο της ημερίδας «Start to talk/Σπάστε τη σιωπή, Μίλησε, Μην ανέχεσαι», διηγήθηκε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1998 στην Ισπανία. Η ίδια αποκάλυψε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας όταν ήταν μόλις 21 ετών. Ένα συμβάν που, όπως δήλωσε, «έχει καθορίσει τη ζωή της». Στόχος της μέσα από την αποκάλυψη αυτή είναι «να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον αθλητισμό». Γιατί αυτή είναι η Σοφία. Μια γυναίκα που με τις ενέργειές της θέλει να ανοίξει τον δρόμο στη νέα γενιά. Όχι μόνο από τώρα. Από πάντα.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης, μιλώντας το 2019 σε ημερίδα με θέμα την έμπνευση, αφηγήθηκε με βαθιά συγκίνηση την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει στον χώρο του αθλητισμού, κι ας «έχει ακούσει πολλά "όχι"». Γιατί η Σοφία είναι μαχήτρια και αγωνίστρια. Όπως αναφέρει η ίδια σε μήνυμά της, «είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας, ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού».

Η Σοφία Μπεκατώρου

Χάρη στη Σοφία άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, και γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμού, των τεχνών, της πολιτικής μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα και τις τραυματικές εμπειρίες που υπέστησαν από κάποιον άνδρα.

Η Ζέτα Δούκα έσπασε τη σιωπή της

Η Ζέτα Δούκα είναι η προσωποποίηση της φράσης «ηθοποιός σημαίνει φως». Η ίδια αποκάλυψε στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής πως έχει υποστεί ψυχολογική και σωματική βία από γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό. Η ίδια με δάκρυα στα μάτια και ιδιαίτερα φορτισμένη μίλησε για μια άσχημη συνεργασία, που την οδήγησε –όπως είπε– να καταρρεύσει δύο φορές επί σκηνής. Η δύναμη της ηθοποιού να μιλήσει για όσα έχει υποστεί έδωσε το έναυσμα σε ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες, να μιλήσουν τόσο για περιστατικά ψυχολογικής βίας όσο και για συμβάντα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ζέτα Δούκα

Έκτοτε η Ζέτα Δούκα και άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου στηρίζουν το κίνημα #eimasteoloimazi, ζητώντας από όλους να δώσουν τη δική τους μάχη και να μιλήσουν, προκειμένου να λυτρωθούν τα θύματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μεταξύ των ηθοποιών που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη θέση τους και τάσσονται υπέρ των ηθοποιών και των ανθρώπων που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες, είναι ο Πέτρος Λαγούτης, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Κατερίνα Γερονικολού, ο Μάριος Αθανασίου και πολλοί άλλοι.

Η Ζέτα Δούκα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνει το δικό της μήνυμα, όπου και αναφέρει: «Η αλήθεια δεν έχει χρώματα. Έχει μόνο φως. Η βία δεν έχει χρώματα. Έχει μόνο σκοτάδι. Τα θύματα δεν έχουν χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε αποσιωπητικά, ούτε ερωτηματικά. Μόνο θαυμαστικά! Και χρειάζονται τη λογική, τη στήριξη, την αγάπη και την αγκαλιά μας. Μόνο».

Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους ήρθε πλέον η στιγμή να βρούμε τη δύναμη και να μιλήσουμε. Να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τη θέση μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM