Κεφάλαιο «Γυναικοκτονία»: Εγκλήματα που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 137 γυναικοκτονίες σημειώνονται παγκοσμίως  κάθε μέρα – 2.600 γυναίκες στην Ε.Ε. χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία – Στην Ελλάδα δεν είναι ένα ασύνηθες φαινόμενο

 

Με αφορμή το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα και τον χαμό της 28χρονης Κωνσταντίνας (αλλά και του αδερφού της Γιώργου, 30 ετών) με φερόμενο ως δράστη τον πρώην σύζυγό της, η απόφαση ήταν μονόδρομος, ώστε να ψάξουμε και να συγκεντρώσουμε ορισμένες αποτρόπαιες δολοφονίες εις βάρος γυναικών στην χώρα μας τα τελευταία, περίπου, 50 χρόνια (από το 1980 μέχρι σήμερα).

Ο όρος «γυναικοκτονία»

Καταρχάς να αποσαφηνήσουμε όσα εμπεριέχονται στον όρο «γυναικοκτονία». Σύμφωνα με τον γενικό ορισμό που δίνεται από το «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων» πρόκειται για: «Δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Ο όρος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών. Ο όρος «femicidio» (από το αγγλικό «femicide», ήτοι γυναικοκτονία) χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών. Εισήχθη παράλληλα, η λέξη «feminicidio», προκειμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας λόγω έλλειψης λογοδοσίας και επαρκούς ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, όταν διαπράττονται τέτοιες δολοφονίες. Ο δεύτερος όρος χρησιμοποιείται όταν διακυβεύεται η ευθύνη του κράτους. Στατιστικός ορισμός: "Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν συζύγος ή συντρόφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα"».

Οι δολοφονίες γυναικών που μας συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια

μάτια γυναίκας σε ταμπέλα τροχαίας στη Ρώμη

2019 - 2020

Οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 είναι οι εξής (με χρονολογική σειρά):

  • Στις 28/11/2019 η 31χρονη Κλειώ, ΑΜΕΑ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 40χρονο φίλο της μέσα στο σπίτι τους στον Κατσαμπά Ηρακλείου Κρήτης.
  • Στις 22/12/2019 η 33χρονη Αδαμαντία δολοφονήθηκε από τον 54χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους, όπου βρίσκονταν και το 4χρονο παιδί τους, στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης.
  • Στις 23/01/2020 μια 50χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 48χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του κι αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο μέσα στο σπίτι τους στην Μακρακώμη Φθιώτιδας.
  • Στις 29/01/2020 η 32χρονη Evin Ekrem Ali δολοφονήθηκε από τον 45χρονο σύζυγό της, ο οποίος της κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, όπου ζούσαν με τα 4 παιδιά τους ηλικίας 5, 7, 11 και 13 ετών. Κουρδικής καταγωγής από την Rojava της Συρίας.
  • Στις 03/03/2020 μια 44χρονη γυναίκα πέθανε από ασφυξία ενώ αντιστέκονταν κατά τη διάρκεια του ομαδικού βιασμού της από 2 άντρες ηλικίας 47 και 50 ετών. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή ημίγυμνη σε ένα χαντάκι δίπλα σε δρόμο στη Βέροια.
  • Στις 18/03/2020 δυο 35χρονες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο αστυνομικό της Τροχαίας Β.Π. ο οποίος τις πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην Κάτω Κηφισιά. Η μία ήταν η εν διαστάσει σύζυγός του, με την οποία είχαν 2 παιδιά ηλικίας 5 και 8 ετών, και η άλλη ήταν μια φίλη της
  • Στις 18/08/2020 μια 52χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 60χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στην Παναγία Καλαμπάκας, όπου ζούσαν με τα 3 παιδιά τους.
  • Στις 10/10/2020, η 43χρονη Σβετλάνα-Φωτεινή και ο 43χρονος Έλληνας σύντροφός της Ι.Ζ. δολοφονήθηκαν με απανωτά χτυπήματα από τον πρώην σύντροφό της, σε εξοχικό σπίτι έξω από το Λουτράκι.
  • Στις 26/10/2020 μια 37χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 53χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Καλλιθέα, όπου ζούσαν με τις 2 κόρες τους.
  • Στις 22/11/2020 μια 44χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 44χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στον Πύργο Διρού Μάνης, όπου ζούσαν με τα 2 παιδιά τους.

Η παραπάνω λίστα προέρχεται από τη σελίδα «Το Μωβ».

2019: Η δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου από τον ίδιο της τον πατέρα

Αγγελική Πέτρου

Μια δολοφονία που συγκλόνισε την Κέρκυρα και το Πανελλήνιο, καθώς η 28χρονη Αγγελική Πέτρου πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή, τη σχέση που σύναψε με νεαρό Αφγανό, αφού δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα.

Να σημειωθεί, πως τα ίχνη της άτυχης κοπέλας, είχαν χαθεί το πρωί της Τετάρτης (02/01/2019) και οι έρευνες για τον εντοπισμό της, αποκάλυψαν τη φρικτή αλήθεια. Τελικά, ο πατέρας της κοπέλας, μετά από σειρά αντιφάσεων, ομολόγησε το στυγερό έγκλημα και ύστερα από δική του υπόδειξη, το σώμα της 28χρονης βρέθηκε θαμμένο στο πίσω μέρος του πατρικού σπιτιού της, στην περιοχή Αλεπού της Κέρκυρας.

2019: Η άγρια δολοφονία της Κατερίνας Μελάκη

Η Κατερίνα Μελάκη

Η 32χρονη Κατερίνα Μελάκη δολοφονήθηκε από τον 36χρονο σύζυγό της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους στη Σητεία της Κρήτης. Η νεαρή μητέρα βίωνε έναν πραγματικό Γολγοθά από την άσχημη συμπεριφορά του συζύγου της. Η ίδια είχε θελήσει να βάλει ένα τέλος, ζητώντας διαζύγιο και φεύγοντας από το σπίτι, χωρίς να πιστέψει την μετέπειτα μεταμέλεια του 36χρονου.

Ο 36χρονος πήγε στο σπίτι της πεθεράς του, η οποία απουσίαζε, για τη μεταφορά των παιδιών του σε προγραμματισμένο ραντεβού στον γιατρό, εκεί τσακώθηκε με την 32χρονη, με αφορμή προηγούμενο διαπληκτισμό τους στο τηλέφωνο. Το ένα έφερε το άλλο και ο συζυγοκτόνος την άρπαξε από το λαιμό, την έσφιξε και εκείνη σωριάστηκε αναίσθητη στο πάτωμα. Ο θάνατος της 32χρονης ήταν ακαριαίος και ήταν συνεπεία ασφυξίας από στραγγαλισμό. Όταν ο άνδρας συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, αρχικά τράπηκε σε φυγή και στη συνέχεια, πήγε να παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας.

2019: H δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον

δράστης δολοφονίας Ίτον

Το καλοκαίρι το 2019, μας συγκλόνισε η δολοφονία της Αμερικανίδας Σούζαν Ίτον στα Χανιά. Ο 28χρονος δράστης, Ιωάννης Παρασκάκης, τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του, την έβαλε αναίσθητη στο πορτμπαγκάζ και την μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε, όπου τη βίασε επανειλλημένα και στη συνέχεια, την δολοφόνησε. Αργότερα, πέταξε την σορό της σε φρεάτιο το οποίο αποτελούσε καταφύγιο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άψυχο σώμα της Ίτον εντοπίστηκε σε αποσύνθεση λίγες μέρες αργότερα, ενώ οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στον Παρασκάκη εξαιτίας του κινητού του, το οποίο εξέπεμψε σήμα στην εν λόγω σπηλιά την ημέρα της εξαφάνισης της Ίτον. Ο Παρασκάκης συνελήφθη και ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ με εισαγγελική εντολή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, προκειμένου να αναγνωριστεί από άλλες γυναίκες οι οποίες δέχθηκαν παρόμοια επίθεση στην περιοχή.

Ο 28χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος από την επταμελή έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου για τον βιασμό και την δολοφονία της 59χρονης Αμερικανίδας στα τέλη του 2020. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 13 χρόνια για τον βιασμό και 4 μήνες για την οπλοκατοχή. Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

2018: Η δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη

Το άψυχο σώμα της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη εντοπίστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους. Ύστερα από τις σχετικές έρευνες, έγινε γνωστό πως η άτυχη κοπέλα βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άντρες στο νησί της Ρόδου. Έπειτα από μια πολύμηνη δίκη, οι δολοφόνοι της 21χρονης κοπέλας, Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λουτσάϊ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση δίχως ελαφρυντικά.

2016: Η «εξαφάνισης» της Ανθής Λινάρδου

Η Ανθή Λινάρδου και ο σύζυγος της

Η 37χρονη Ανθή Λινάρδου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Ιανουάριο του 2016 από το σπίτι της στο Βελβεντό Κοζάνης. Η Ανθή, όπως είχε αναφερθεί, είπε στο σύζυγό της ότι θα έβγαινε μια βόλτα και δεν ξαναγύρισε. Ωστόσο, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες εντοπισμού της, παρουσία του συζύγου και του πεθερού της, εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της σε χωράφι.

Στη συνέχεια, οι έρευνες και τα στοιχεία της υπόθεσης, κατέδειξαν ως δράστη τον σύζυγό της, Τάσο Τσαρουχά. Η αυλαία της πολύκροτης δίκης «έπεσε» δύο χρόνια μετά την δολοφονία της 37χρονης, όταν το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον σύζυγό της. Ο Τάσος Τσαρουχάς καταδικάστηκε σε ισόβια δίχως κανένα ελαφρυντικό με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

2013: Δολοφονία Φαίης Μπλάχα

Στεφανάκης και αδερφές Μπλάχα

Η 23χρονης Φαίη Μπλάχα δολοφονήθηκε από άγριο ξυλοδαρμό τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη από τον τότε σύντροφο της, Βαγγέλη Στεφανάκη. Η δολοφονία της νεαρής κοπέλας προκάλεσε αίσθηση, αυτό όμως που άλλαξε όλα τα δεδομένα ήταν η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξε η ίδια της η αδελφή και το ερωτικό τρίγωνο που υπήρχε μεταξύ των δυο τους και του δολοφόνου.

Η 23χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον Στεφανάκη, με συντριπτικά χτυπήματα στο σώμα της κι λίγες μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Η αστυνομική έρευνα έδειξε πως αιτία του καυγά τους ήταν η 32χρονη αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα, με την οποία ο Στεφανάκης είχε παράλληλη σχέση.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Επίσης, στην Μαριαλένα Μπλάχα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή, για τα πλημμελήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.

2012: Ζωή Δαλακλίδου: Τη βίασε και την έκαψε ζωντανή

Ζωή Δαλακλίδου:

Τον Δεκέμβριο του 2012 η δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου από την Ξάνθη, συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς ο γείτονας της, Χρήστος Παπάζογλου, τη βίασε και στη συνέχεια την έκαψε ζωντανή. Μετά από σωρεία παρατράγουδων στην υπόθεση που τόσο «πλήγωσε» την τοπική κοινωνίας της Ξάνθης, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης επέβαλε ισόβια ποινή συν 25 χρόνια κάθειρξη στον Χρήστο Παπάζογλου, συν διαρκή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τη φρικιαστική δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου.

2008: Έγκλημα στα Σαντορίνη με θύμα την Άντα Καρκαλή

Μια δολοφονία βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο 31χρονος μάγειρας, Θάνος Αρβανίτης, σκότωσε την 25χρονη σύζυγό του, Άντα Καρκαλή, την αποκεφάλισε και περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους του χωριού Βουρβούλο στη Σαντορίνη.

Στη συνέχεια, ο δράστης μαχαίρωσε έναν αστυνομικό, άρπαξε το περιπολικό με το οποίο παρέσυρε και τραυμάτισε τρεις ανύποπτες γυναίκες. Οι αστυνομικοί αφού τον εντόπισαν, έπεσαν πάνω στο περιπολικό που είχε αρπάξει και το ακινητοποίησαν. Ο Αρβανίτης προσποιήθηκε τον βαριά τραυματισμένο και όταν ο αστυφύλακας της Ασφάλειας τον πλησίασε, του επιτέθηκε και προσπάθησε να του αρπάξει το υπηρεσιακό του περίστροφο.

Εκείνος τον πυροβόλησε δύο φορές, βάζοντας τέλος στο θρίλερ, που είχε ένα ακόμη θύμα, καθώς μια 20χρονη Ελληνίδα τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από εξοστρακισμό σφαίρας. Οι γιατροί στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα, όπου και μεταφέρθηκε ο 31χρονος, διαπίστωσαν πως έφερε έξι τραύματα, στην κοιλιά, το θώρακα και τα πόδια.

Ο Αρβανίτης, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης όπου και δικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, περιέγραψε με λεπτομέρειες το στυγερό έγκλημα και άκουσε ατάραχος την ποινή του, η οποία ήταν ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών κατά συγχώνευση. Η δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο καταδικασθέντας έπασχε από σχιζοφρένεια, ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι είχε πλήρη καταλογισμό και επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή του.

2005: Το άδοξο τέλος της Κικής Κούσογλου

Κική Κούσογλου και Δ.Μ.

Η 20χρονη Κική Κούσογλου από τη Βέροια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Απρίλιο του 2005 και για περίπου τέσσερις μήνες, η εξαφάνισή απασχολούσε τόσο τις αρχές, όσο και την κοινή γνώμη. Ανάμεσα στους ανθρώπους που αναζητούσαν την νεαρή κοπέλα ήταν και ο επί 5 χρόνια σύντροφός της Δ.Μ., ο οποίος όπως αποδείχθηκε ήταν και ο δολοφόνος της. Πιο συγκεκριμένα, αν και ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος, η αστυνομία δεν είχε αποδείξεις για την κατηγορία, μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενημέρωσε ότι όταν το μήνυμα-άλλοθι του Δ. εστάλη στην Κική, οι δύο συσκευές, έπαιρναν σήμα από την ίδια κεραία, βρίσκονταν δηλαδή στο ίδιο σημείο.

Έτσι, ο δράστης αναγκάστηκε να ομολογήσει την πράξη του. Στην απολογία του, ο Δ.Μ. ήταν ψύχραιμος και υποστηρίζοντας πως θόλωσε και έκανε μηχανικές κινήσεις σαν να μην ήταν ο εαυτός του, ενώ ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια της Κικής. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ στο ξάδελφό του, που τον είχε βοηθήσει, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

1992-93: Η δράση των «Σατανιστών τς Παλλήνης»

Οι Σατανιστές της Παλλήνης

Θύματα των Δημητροκάλη, Κατσούλα και Μαργέτη, των «σατανιστών της Παλλήνης», ήταν η 14χρονη μαθήτρια Θεοδώρα Συροπούλου –την στραγγάλισαν– (1992) και μια 28χρονη μητέρα δυο παιδιών (1993). Οι δύο γυναίκες βασανίστηκαν, βιάστηκαν και θυσιάστηκαν στις σκοτεινές δυνάμεις του Σατανά. Οι δράστες ασέλγησαν στο σώμα της άψυχης 14χρονης και στη συνέχεια, το έκαψαν. Την 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα την βίασαν και την σκότωσαν συνθλίβοντας το κεφάλι της με πέτρα ώστε να μην αναγνωρίζεται.

Την 1η Ιουλίου 1995 το δικαστήριο καταδίκασε τον Ασημάκη Κατσούλα σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών. Επιπλέον, έκρινε ένοχο και τον Μάνο Δημητροκάλλη καταδικάζοντας τον σε δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών. Τέλος, η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών και 4 μηνών για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου. Το μόνο που της αναγνωρίστηκε ήταν η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας.

1992-1995: Υπόθεση Αντώνη Δαγκλή

Αντώνης Δαγκλής

Ο 22χρονος Αντώνης Δαγκλής ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος καταδικάστηκε για τις δολοφονίες τριών (ιερόδουλων) γυναικών και αποπειράθηκε να δολοφονήσει ακόμη έξι στην Αθήνα στις 23 Ιανουαρίου του 1997. Γνωστός και ως ο «Αντεροβγάλτης των Αθηνών», καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, 13 φορές ισόβια, ωστόσο, στις 2 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.

1987: Η στυγερή δολοφονία της Ζωής Γαρμανή

Γαρμανή και Φραντζής

Η αποτρόπαια δολοφονία της 18χρονης Ζωής Γαρμανή αποτελεί ένα από τα πιο στυγερά και πιο προβεβλημένα εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Ο 27χρονος τότε Παναγιώτης Φραντζής και η 18χρονη Ζωή Γαρμανή έζησαν έναν «θυελλώδη» έρωτα, ο οποίος μόνο ειδυλλιακός δεν ήταν. Το ζευγάρι τσακωνόταν διαρκώς και ένα έντονος διαπληκτισμός οδήγησε στο έγκλημα.

Το άψυχο σώμα της 18χρονης ζωή βρέθηκε τεμαχισμένο σε κάδο απορριμμάτων, και ο Φραντζής, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα, υποστήριξε πως ο θάνατος ήταν ατύχημα και πως την αγαπούσε. Βέβαια, όταν ρωτήθηκε για τον τεμαχισμό της σορού της, δήλωσε: «Δεν είναι τίποτα το δύσκολο, αρκεί να σημαδεύεις τις κλειδώσεις». Ο δράστης καταδικάστηκε για τη δολοφονία και αποφυλακίστηκε το 2005.

1981-82: Κυριάκος Παπαχρόνης: Ο κατά συρροή δολοφόνος με τις θαυμάστριες

Κυριάκος Παπαχρόνης

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, δόκιμος έφεδρος αξιωματικός του στρατού, γνωστός και ως ο «Δράκος της Δράμας», ήταν διαβόητος εγκληματίας της δεκαετίας του 1980. Ο Παπαχρόνης απασχόλησε την κοινή γνώμη με σωρεία εγκληματικών ενεργειών, οι βιαιότερες των οποίων ήταν οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες ιερόδουλων γυναικών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η δολοφονική του δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 με τον βιασμό και τη δολοφονία μιας ιερόδουλης και τελείωσε τον τον Δεκέμβριο του 1982, με τον σοβαρό τραυματισμό μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών. Στο διάστημα αυτό είχε διαπράξει:

  • δύο (2) ανθρωποκτονίες γυναικών
  • επτά (7) απόπειρες ανθρωποκτονιών
  • οκτώ (8) απόπειρες βιασμών
  • κακοποιήσεις
  • πέντε (5) βομβιστικές επιθέσεις

Ο Παπαχρόνης, έχοντας παραδεχθεί τα εγκλήματα και πως τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών τους, είχε δηλώσει στην απολογία του: «Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφτανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε». Να σημειωθεί, πως για το διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν στη φυλακή, ο Παπαχρόνης  λάμβανε δεκάδες γράμματα από θαυμάστριες που δήλωναν γοητευμένες. Εξέτισε ποινή 22 ετών.

Επίλογος

Η απάντηση στις τόσες δολοφονίες εις βάρος γυναικών η απάντηση είναι μια: «Δολοφονήθηκαν γιατί είναι γυναίκες». Η απάντηση των γυναικών όμως, σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του πλανήτη, είναι επίσης μια: «Αυτό σταματά εδώ και τώρα!». Και για να προλάβω τυχόν κακεντρεχή ή απερίσκεπτα σχόλια, δεν είναι θέμα με φεμινιστικό πυρήνα και μόνο, αλλά έγκειται στην ισότητα των δύο φύλων και την πάταξη της βίας εις βάρος άλλων, ανεξαρτήτως φύλου.

πορεία από γυναίκες για γυναίκες

Σεξισμός: Δες τον. Κατονόμασε τον. Σταμάτησέ τον.

Γραμμή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για γυναίκες θύματα (ενδοοικογενειακής ή κάθε άλλης μορφής) βίας: SOS 15900