Πως πέθανε ο Χριστός – Η άποψη των ειδικών

Ο Ιησούς επί ξύλου κρεμάμενος

Ο ατιμωτικός τρόπος θανάτωσης του Χριστού προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ειδικών ερευνητών για το πώς τελικά βγήκε από το στόμα  του Θεανθρώπου το συγκλονιστικό Τετέλεσται.

Οι ερευνητές, επιχειρώντας να φέρουν στο φως τα παθολογικά αίτια του θανάτου του Χριστού, φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι εμφανίζονται από νωρίς, ήδη από πριν την σύλληψή του, όχι αμελητέες ψυχοσωματικές επιδράσεις. Μετά τον Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές, ο Χριστός πηγαίνει για να προσευχηθεί μόνος του, όντας ιδιαίτερα ανήσυχος για ό, τι θα ακολουθήσει.

Την τρίτη φορά που προσεύχεται, τρέχουν από το μέτωπό του αίμα και ιδρώτας. Η περιγραφή αυτή του Ευαγγελίου εξηγείται πλέον και επιστημονικά, όπως τονίζει  ο γνωστός ιατροδικαστής, Φίλιππος Κουτσάφτης. Όταν ένας άνθρωπος βιώσει έντονο στρες και μεγάλη ένταση, τότε είναι δυνατόν να εμφανιστεί αίμα από συγκεκριμένα σημεία του σώματος (μέτωπο, παλάμες, αυχένας, πέλματα), το οποίο αναμειγνύεται με τον ιδρώτα και ρέει από το δέρμα.

Σταύρωση Ιησού

Τα φρικτά βασανιστήρια πριν από τον Γολγοθά

Οι Ρωμαίοι πείστηκαν από το Ιερατείο της εποχής ότι ο Χριστός είναι «πολιτικός επαναστάτης» και «εχθρός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και γιατί μισούσαν τους Εβραίους, τον εξευτέλισαν μέσω πολύωρων και εξαντλητικών ανακρίσεων και βασανιστηρίων.

Το μαστίγωμα με το φραγγέλιο ήταν το πιο οδυνηρό από όλα, καθώς στα λουριά του κατέληγαν μικρές σφαίρες και άκρες από κόκαλα. Όταν αυτά έπεφταν στο ανθρώπινο σώμα, έκοβαν κομμάτια σάρκας και κατέσχιζαν το δέρμα. Ο Χριστός δέχθηκε πολλαπλά τέτοια μαστιγώματα, τα οποία του προκάλεσαν, αναμφίβολα, μεγάλη αιμορραγία και εξάντληση.

Ο Ιησούς Χριστός πάνω στον σταυρό

Το μαρτύριο του Σταυρού

Έχοντας επιβαρυνθεί από τις ανακρίσεις και τα πρωτοφανή βασανιστήρια, ο Χριστός τοποθετήθηκε από τους διώκτες του πάνω στον Σταυρό. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, ο Χριστός ήταν αντιμέτωπος με υποχρεωτική ορθοστασία και ακινησία, αλλά και με το γεγονός ότι, λόγω της στάσης του σώματος, δεν μπορούσε να εκπνεύσει, παρά μόνο να εισπνεύσει οξυγόνο.

Αυτές οι πολύ δύσκολες συνθήκες φαίνεται ότι προκάλεσαν τον θάνατό του, ο οποίος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο Χριστός έφερε πολλά σωματικά τραύματα, αιμορραγούσε, ήταν αφυδατωμένος, πεινασμένος και διψασμένος, αλλά και εξαντλημένος από τα βασανιστήρια των Ρωμαίων. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Χριστού πάνω στο σταυρό προήλθε, στο τελικό στάδιο, από ασφυξία και κυκλοφορική ανεπάρκεια.

Βασίλης Σπυρόπουλος

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα