Τι συμβολίζει πασχαλινή λαμπάδα; (pics)

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα και συγκεκριμένα της Ανάστασης είναι η πασχαλινή λαμπάδα.

Όλα τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα από τον νονό ή τη νονά, εκτός από το σοκολατένιο αβγό και το παραδοσιακό τσουρέκι, και την λαμπάδα. Και αυτό γιατί συνοδεύεται συνήθως από κάποιο παιχνίδι.

Βέβαια, δεν πρέπει να θεωρείται σαν μία «υποχρέωση» του νονού ή της νονάς στο βαφτιστήρι καθώς πίσω από αυτή κρύβεται ένας βαθύτερος συμβολισμός που κρατάει από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Η χρήση της λαμπάδας είναι συνδεδεμένη με την εποχή όπου οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Στην ουσία η λαμπάδα συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, το οποίο θα φώτιζε την ψυχή του νεοφώτιστου.

Εκτός, όμως από αυτόν τον συμβολισμό, η πασχαλινή λαμπάδα, αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν « νίκησε» τον θάνατο και το σκοτάδι με την Ανάστασή του.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεσή της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.

Τι συμβολίζει το χρώμα της λαμπάδας

 

Ανάλογα με το χρώμα της, η λαμπάδα έχει το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό.

Τις καφέ λαμπάδες τις κρατάμε τη Μεγάλη Παρασκευή στον  Επιτάφιο, αφού το χρώμα συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Τις λευκές λαμπάδες τις κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα συμβολίζει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.

Ταυτόχρονα, ένας άλλος συμβολισμός της έχει να κάνει με τον Ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο Φως, με το οποίο την ανάβουμε την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM