Κοροναϊός: Τι ισχύει για την μάσκα στο αυτοκίνητο

Μπερδεμένη φάνηκε η πλειονότητα των πολιτών όσον αφορά στα νέα μέτρα για τον κοροναϊό στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Σε ισχύ τέθηκε από το περασμένο Σάββατο το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες», προκάλεσαν μια μικρή σύγχυση στους πολίτες για το τι ισχύει με τη χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο.

Στη διάρκεια των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ, πολλοί οδηγοί και συνεπιβάτες φάνηκε να αγνοούν τους νέους κανόνες και σε κάποιους επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ.

Ειδικότερα, αυτό που προβλημάτισε αρκετούς είναι το τι ισχύει για τη χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο ελέγχων της αστυνομίας, έπεσαν πρόστιμα των 150 ευρώ σε οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι το μέτρο ισχύει και για τα οχήματα.

Για το θέμα, είχε δώσει διευκρινίσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι από τη χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο εξαιρούνται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού και κανείς άλλος.

 

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στο αυτοκίνητο

maskes autokinito koronoios

Αυτό που ισχύει λοιπόν για τη χρήση της μάσκας στα αυτοκίνητα είναι το εξής:

-Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.

-Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

-Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

-Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

-Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πως στις «κίτρινες» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM