Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Συνελήφθη ο καπετάνιος που χτύπησε το «Καλλιστώ» (pics)

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε σήμερα το πρωί της Τρίτης (27/10) με φορτηγό πλοίο, έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης (27/10) στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο.

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με αποτέλεσμα το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων να κόψει στα δύο την «Καλλιστώ». Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στο πρωτοφανές αυτό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο τα ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ».

Κομμένο στα δύο το «Καλλιστώ»

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού υπέστη σοβαρές ζημιές από τη σύγκρουση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει πάρει κλίση προς τα δεξιά και βυθίζεται. Ωστόσο, επειδή το «Καλλιστώ» είναι φτιαγμένο από πλαστικό και υαλονήματα, κατέστη δυνατό να διασωθεί.

Ρυμουλκήθηκε το πλοίο του Π.Ν.

Επιπλέον, η άμεση επέμβαση του λιμενικού, σκαφών και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ρυμουλκών, ήταν καθοριστική.

Έτσι, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να γίνει επιθεώρηση των ζημιών που έχει υποστεί και να δοθούν απαντήσεις στα αίτια του ατυχήματος.

Image removed.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης

Οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε για τα 27 μέλη του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού πλοίου. Επίσης, να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Πώς έγινε η σύγκρουση

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Από τη σύγκρουση των δύο πλοίων τραυματίστηκαν δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου που διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δείτε την gallery που ακολουθεί:

 

Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Image removed.

Ο ρόλος του πλοηγού από το Maersk Launceston

Ανάμεσα στα όσα αναζητούν οι αρχές προκειμένου να βγάλουν πόρισμα για τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος είναι και ο ρόλος του πλοηγού που προβλέπεται να υπάρχει στα πλοία όταν αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο πλοηγός συνήθως ανεβαίνει στο πλοίο σαν σύμβουλος του καπετάνιου, καθώς γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα βυθίσματα, τις προβλήτες και τους ανέμους στο εκάστοτε λιμάνι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε αποβιβαστεί από το πλοίο 2 μίλια πριν αυτό μπει στην ζώνη κυκλοφορίας των πλοίων όταν καταπλέουν και αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά.

Για την ώρα πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο από τα δύο πλοία είχε προτεραιότητα και ποιο ήταν αυτό που μπήκε στην πορεία του άλλου.

Συνελήφθη ο καπετάνιος που χτύπησε το «Καλλιστώ»

Ο πλοίαρχος του Maersk Launceston που ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για την σύγκρουση των δύο πλοίων, συνελήφθη.

Image removed.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM