Αλβανία: Αστυνομικός σκότωσε 25χρονο – Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Έντι Ράμα

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται τις τελευταίες δύο μέρες στην Αλβανία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου ο 25χρονος Κλοντιάν Ράσα εντοπίζεται στην περιοχή Laprake των Τιράνων στην Αλβανία, παρά την απαγόρευση μετακίνησης που ισχύει στη χώρα λόγω της πανδημίας. Λίγα λεπτά αργότερα ο άτυχος νεαρός δέχεται τα πυρά του αστυνομικού Νεβάλντο Χαϊντάραϊ, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, 100 μόλις μέτρα από το σπίτι του. Σύμφωνα με την εκδοχή του αστυνομικού, ο 25χρονος έτρεξε να διαφύγει από τον έλεγχο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις. Έτσι, ο Χαϊντάραϊ τον καταδίωξε και, επειδή θεώρησε πως ο νεαρός ήταν οπλισμένος, τον πυροβόλησε δύο φορές.

Από εκείνη τη στιγμή χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών αλλά και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η οικογένεια του θύματος υποστηρίζει πως ο 25χρονος είχε βγει για να πάρει καφέ, ενώ αναφέρουν πως δεν έφερε όπλο πάνω του. Μάλιστα, θείος του Κλοντιάν Ράσα δήλωσε πως ο ανιψιός του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ότι στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί.

Επεισόδια Αλβανία

Πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, συγκεντρώθηκαν και πέταξαν πέτρες αλλά και φωτοβολίδες στην αστυνομία, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Δημαρχείο των Τιράνων. Φωνάζοντας «Παραιτήσου, Ράμα», οι πολίτες έβαλαν φωτιά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο.

Αλβανία επεισόδια χριστουγεννιάτικο δέντρο

«Έχουν κλιμακωθεί οι πράξεις ακραίας βίας από την κρατική αστυνομία»

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Αλβανίας, ο οποίος με δήλωσή του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση για την αστυνομική βία. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλιμακωθεί οι πράξεις ακραίας βίας από την κρατική αστυνομία. Προτρέπω τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και άλλες κρατικές αρχές να ανταποκριθούν άμεσα στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη μέσω μιας γρήγορης, εμπεριστατωμένης, ανεξάρτητης, αντικειμενικής και διαφανούς διερεύνησης του σοβαρού περιστατικού της δολοφονίας του Κλοντιάν Ράσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιλίρ Μέτα.

I call on law enforcement agencies and other state authorities to respond immediately to the need of the whole society for justice, through a fast, complete, independent, objective and transparent investigation into the serious event of the murder of the citizen Klodian Rasha. pic.twitter.com/NYv7AfY9ia

— Ilir Meta (@ilirmetazyrtar) December 9, 2020

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εννέα τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM