Κορονοϊός: Oι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Μετά τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, τουλάχιστον δέκα ακόμα περιοχές στην Επικράτεια παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – Σε ποιες περιοχές αναμένεται πιο αυστηρό lockdown

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμα περιοχές στην Επικράτεια, γεγονός που κρατά σε επαγρύπνηση τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους ειδικούς. Η πανδημία φαίνεται να συνεχίζει να σαρώνει ολόκληρη τη χώρα και σταδιακά να «κληρώνει» εκ νέου lockdown μετά από αυτά σε Κοζάνη και Δυτική Αττική.

«Κληρώνει» για νέα «λουκέτα»Σε πολλές περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται να μην υποχωρεί τόσο εύκολα, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Πιο συγκεκριμένα, στις αναλύσεις των δεδομένων που πραγματοποιούνται με πυκνή περιοδικότητα, λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, ωστόσο, ο κοινός παράγοντας κινδύνου είναι η κινητικότητα. Έτσι, είναι σαφές πως επιβάλλεται οριζόντια λύση σκληρών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διαμηνύει διαρκώς πως θα κάνει ό,τι κριθεί απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Παράλληλα, οι ειδικοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πιο αυστηρό lockdown

Και ενώ η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, με βάση τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών αλλά και τον αριθμό των διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκων, αρκετά τμήματα της χώρας, βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας. Οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Πέλλα, η Πιερία, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Ξάνθη, όσο και η Λάρισα, η Μαγνησία, αλλά και ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Νέα έξαρση τον Ιανουάριο;

Την ίδια ώρα, ακόμα περισσότερη ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις για νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με την «άφιξη» του νέου έτους –δηλαδή τον Ιανουάριο, Γεγονός που «ανεβάζει» το επίπεδο κινδύνου για επόμενο διάστημα, όπου η προφύλαξη και η θωράκιση είναι δύο παράλληλες διαδικασίες.

Έτσι, το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι οι επόμενες 42 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρεία υγειονομική ζώνη ασφαλείας, η οποία θα επιτρέψει την αδιατάρακτη ολοκλήρωση του πρώτου κύματος μαζικών εμβολιασμών στη χώρα μας.

Απαραίτητος ο οργανωμένος εμβολιασμός

heria me galazi gantia pu kratun emvolio

Μπορεί λοιπόν, το επερχόμενο εμβόλιο να δημιουργεί ελπίδες για το τέλος της πανδημίας, ωστόσο, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία εμβολιασμού, χρειάζεται προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας, απορρίπτοντας τον εφησυχασμό. Να σημειωθεί εξάλλου, από κυβερνητικά στελέχη έχει αναφερθεί πως μία πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με τα εμβόλια αλλά με τον οργανωμένο εμβολιασμό. Έτσι, η ανάγκη για προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα κρίνεται απαραίτητη.

Ποιοι θα συμβάλλουν σ' αυτό το περίπλοκο εγχείρημα;

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι μια άσκηση δίχως προηγούμενο, από πλευράς έκτασης και πολυπλοκότητας, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Να σημειωθεί, πως ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης και οι όροι ασφαλούς μεταφοράς του εμβολίου σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια, πέρα από την ενημερωτική καμπάνια και τις κινήσεις τις κυβέρνησης, θα συμβάλουν ιατροί, νοσηλευτές, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία και Αστυνομία. Για το συντονισμό του μεγάλου αυτού εγχειρήματος θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής, Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM