Σύψας: «Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας»

Τη θέση ότι «θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού» εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας

«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «τείχος»

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε μάλιστα, πως επιπλέον, «δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια». Τονίζοντας έτσι πως ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «τείχος» εντός του έτους –έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

«Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες»

«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας –τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση πως η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό διότι ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες.

«Είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου»

«Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε να μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» σημείωσε ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ.

«Επιλέγουμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας»

Και πρόσθεσε αμέσως μετά: «Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλέγουμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική τεράστια ανησυχία».

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε;»

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σύψας, 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική. «Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται, διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

«Τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%»

Παράλληλα, ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας επισήμανε πως η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετικά απ'  ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο ξεκίνησε με άδειες ΜΕΘ, ενώ τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%.

«Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας»

«Αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε ο κ. Σύψας.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιδημικές εκρήξεις»

«Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή» ανέφερε ο Νίκος Σύψας.

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέγουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Τη Δευτέρα θα κουβεντιάσουμε για το θέμα των σχολείων»

Την ίδια ώρα, κ. Σύψας τόνισε πως τη Δευτέρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συζητήσει το ζήτημα των σχολείων.

«Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» είπε.

«Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς»

Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM