Γώγος: Στο τραπέζι πιο αυστηρό lockdown αν δεν δούμε βελτίωση

Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποίησε πως αν δεν δούμε κάποια βελτίωση μέχρι τον Μάρτιο τότε δεν αποκλείεται η επιβολή ενός ακόμα πιο αυστηρού lockdown 

Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αλλά και την πολύ αναμενόμενη άρση του lockdown, προχώρησε στην εκτίμηση πως αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι τον Μάρτιο, τότε δεν αποκλείεται να μπει ολόκληρη η χώρα σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown.

«Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται»

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος  μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με το γεγονός πως ακόμα και σήμερα –ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας– υπάρχουν εκείνοι που απορρίπτουν την ύπαρξη του κορονοϊού.

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος διευκρίνισε πως στην παρούσα φάση προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή της Γ' Λυκείου στα θρανία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», συνέχισε ο ίδιος.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop»

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop –του ραντεβού δηλαδή για αγορές εντός του καταστήματος– σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away».

Ο ίδιος, μάλιστα, συμπλήρωσε πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις»

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Γώγος σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα και να μειωθούν τα κρούσματα, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού «τρέχει» ομαλά και τα στοιχεία για τις νέες μεταλλάξεις είναι καλά.

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», ανέφερε.

Επιπλέον, τόνισε πως αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, τότε θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περυσινό», σημείωσε ο κ. Γώγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM