Βατόπουλος: «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου»

«Δύσκολο» το να τελειώσει το lockdown εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα».

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη, πως είναι δύσκολο δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, θεωρώντας πως έχουμε ακόμα καιρό για να προχωρήσουμε στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

«Το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν»

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε πως εφόσον ξεκινήσει να εμβολιάζεται ο κόσμος, τότε θα είναι εφικτή η άρση των μέτρων.

Καλύτερη εικόνα στο τέλος της εβδομάδας

Επιπλέον, προχώρησε στην εκτίμηση πως στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογραμμίζει πως όταν ξεκινήσει η άρση των μέτρων, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που πρέπει να ανοίξουν. Και εξήγησε: «Η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης, ο καθηγητής επισήμανε πως, για την ώρα, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Τα εμβόλια και οι αντιδράσεις με τον ΕΟΔΥ

«Πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον "φάμε"» σημείωσε.

Πιθανή επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού» ανέφερε πως υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.

«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού» σημείωσε.

«Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει»

Αναφορικά με τον ντόρο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε πως η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.

«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM