Παναγιωτόπουλος: Πιθανή η παράταση του lockdown

O καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες. 

O Τάκης Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε πως μπορεί η παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες να βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δέκα μέρες από τώρα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα»

Επιπλέον, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τα σενάρια περί επιπρόσθετων μέτρων, όπως το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες.

Ο ίδιος απαντώντας σε αυτό είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση».

Και εξήγησε: «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, και ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλα».

«Σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο»

Τέλος, αναφερόμενος στο εμβόλιο ο καθηγητής σημείωσε: «Φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητά τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και στο κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

3.209 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ρεκόρ με 480 διασωληνωμένους

«Μαύρη» μέρα και η χθεσινή, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα ημερήσια κρούσματα. Ωστόσο, έντονη ανησυχία προκαλεί το νέο ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν τους 480. Επιπλέον, χθες καταγράφηκαν και 60 θάνατοι, γεγονός που ανεβάζει τους συνολικούς θανάτους σε 1.288.

Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 3.209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82.034, εκ των οποίων το 53,7% άνδρες.

4.714 (5,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20.917 (25,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 1.288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM