Παγώνη: Δεν αντέχει τρίτο κύμα πανδημίας το Ε.Σ.Υ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εφιστά την προσοχή όλων μας, προειδοποιώντας πως το Ε.Σ.Υ. δεν είναι να σε θέση να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής προκαλεί έντονη ανησυχία στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας κάνοντας λόγο για την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας εξαιτίας της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής –ως απότοκο της εορταστικής περιόδου.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι αδύνατον να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Πότε αναμένεται ένα τρίτο κύμα;

Η Ματίνα Παγώνη δεν παρέλειψε λοιπόν να αναφερθεί και σε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.

Αναφορικά με την εκτίμηση του καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα πως η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε: «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».

Υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική – Περισσότερα τεστ

Συγκεκριμένα για την Αττική ανέφερε πως το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα , καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.

Παγώνη: «Εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή»

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Μανώλη Δερμιτζάκη, πως είτε θα πρέπει να γίνει σκληρό lockdown τριών εβδομάδων είτε να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική με άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κυρία Παγώνη ήταν «αιχμηρή» λέγοντας ότι «εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή».

«Επειδή εμείς εδώ είμαστε στην Ελλάδα και έχουμε τα δεδομένα τα δικά μας, σέβομαι τον κ. Δερμιτζάκη, αυτά που λέει από εκεί από τη Γενεύη, όμως εμείς πάμε με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά μπορεί να έχει (γνώμη) αλλά εμείς έχουμε κάποια κριτήρια που λέγεται Ε.Σ.Υ. και έχει προτεραιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών πρέπει να αυξηθούν

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως γίνονται με βραδύς ρυθμούς και πρέπει να αυξηθούν στο διπλάσιο και πως η διαδικασία είναι σύνθετη.

«Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού»

Σχετικά με την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους ιατρούς και τους θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, η κυρία Παγώνη απάντησε πως πρόκειται για μια ατυχή δήλωση που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ.

«Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μας στεναχώρησε πάρα πολύ», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Τέλος, απάντησε ότι τα κριτήρια με τα οποία ένας ασθενής διασωληνώνεται είναι επιστημονικά και όχι η πληρότητα και εξήγησε πως ένας ασθενής, εφόσον κριθεί απαραίτητο, διασωληνώνεται και σε απλή κλίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM