Κικίλιας: Μέχρι το καλοκαίρι θα «χτίσουμε» την ανοσία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε άρθρο του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, τονίζει πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Ωστόσο, σημείωσε πως το εμβόλιο που έρχεται αποτελεί σημαντικό σταθμό για την πορεία της πανδημίας, εκφράζοντας την άποψη πως έως το καλοκαίρι θα «χτίσουμε» την απαιτούμενη ανοσία.

«Στην πραγματικότητα, που βιώνουμε με την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή», τονίζει ο υπουργός Υγείας, σε άρθρο του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στο σχετικό άρθρο, ο Βασίλης Κικίλιας κάνει εκτενή αναφορά και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο ενάντια στον Covid-19.

Για το εμβόλιο

«Την ίδια μέρα που θα έχουν τα εμβόλια όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, θα τα έχουν και οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός, που από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα παρακολουθεί και συντονίζει σε όλα τα επίπεδα τη διαχείριση αυτής της κρίσης, έδωσε εντολή για εκπόνηση ενός λεπτομερούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα εμβολιαστούν με ασφάλεια, με οργάνωση και σωστή ιεράρχηση οι πολίτες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Real News.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

«Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός»

«Αν χρειαστεί και έχουμε πάνω από δύο εγκεκριμένα εμβόλια, μπορεί να επεκταθεί και άλλο. Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό. Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή», σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας

Μάλιστα, απευθύνει έκκληση, για άλλη μια φορά, τήρησης των μέτρων και συνέχιση της προσπάθειας.

«Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ξεχωριστή και μοναδική»

«Μετράμε ήδη πολλούς νεκρούς και, όχι, δεν θα κάνω σύγκριση με τις απώλειες άλλων χωρών, ούτε θα θεωρήσω επιτυχία μια στατιστική απεικόνιση. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ξεχωριστή και μοναδική. Γι' αυτό παρακαλώ, για άλλη μια φορά, ξέροντας ότι όλοι ζούμε δύσκολα, ξέροντας ότι όλοι είμαστε στα όρια μας, ψυχολογικά, οικονομικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, ας κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια», σημειώνει.

«Μάσκα-αποστάσεις-αντισηπτικό»

Και τόνισε: «Ας προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους, τους ευπαθείς, τους ευάλωτους, τους αδύναμους. Ας τηρήσουμε αυτά τα τρία μέτρα που θα σώσουν ζωές: Μάσκα-αποστάσεις-αντισηπτικό. Όχι γιατί είναι εντολή του Κράτους, όχι γιατί είναι εντολή των ειδικών, όχι γιατί είναι καταναγκασμός και πρόστιμα… Αλλά γιατί νοιαζόμαστε και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, γιατί σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί χτίζουμε την εθνική μας αντοχή».

«Δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή»

«Σε αυτό το δεύτερο κύμα με τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό, με τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία σε όλους μας, ατομικά και συλλογικά, και την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή. Βρισκόμαστε ξανά σε lockdown, κάνουμε ξανά θυσίες, προσπάθειες, ζούμε με περιορισμούς, νιώθουμε ανασφάλεια, κούραση, αγωνία και την ίδια στιγμή, στα μέτωπα της μεγάλης μάχης, εκατοντάδες άνθρωποι μας νοσηλεύονται, ενώ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί παλεύουν νύχτα- μέρα στο πλευρό τους», συνεχίζει ο υπουργός Υγείας

«Κανένας ασθενής δεν έχει μείνει χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα»

Ο κ. Κικίλιας συνέχισε ως εξής: «Μετά κάναμε το εφικτό και, τώρα πια, κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο: Κανένας ασθενής δεν έχει μείνει χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, παρότι το δεύτερο κύμα μας χτύπησε, όπως χτύπησε και όλη την Ευρώπη, με ταχύτητα και σφοδρότητα».

Και εξήγησε: «Το γεγονός ότι η μία χώρα μετά την άλλη αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο lockdown για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά, το γεγονός ότι ισχυρά υγειονομικά συστήματα ξεπέρασαν την αντοχή τους, δείχνει το μέγεθος της κρίσης. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη και σ' αυτή την εικόνα η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών, αντέχει αξιοσημείωτα».

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια»

Ο Υπουργός Υγείας επισημαίνει πως «εξαρχής ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και στοχοπροσηλωμένοι στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχουμε εκπονήσει με άξονα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η σημαντικότερη ενίσχυση των τελευταίων δεκαετιών και θα μείνει ως παρακαταθήκη για όλους».

Υπερδιπλασιασμός ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια: «Το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω πανδημίας, με κρατικούς πόρους και με δωρεές, υπερδιπλασίασε τις ΜΕΘ στην επικράτεια. Ενώ, προσέλαβε 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό - γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Από αυτούς οι 4.000 νοσηλευτές, βοηθοί, τραυματιοφορείς, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότησης θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των γιατρών που υπηρετούν σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Την ίδια ώρα, έγιναν προσλήψεις 300 μόνιμων ιατρών, οι οποίοι στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, εντάχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες κλίνες απλές ΜΑΦ και ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα στο Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Κικίλιας εκφράζει τις ευχαριστίες του σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρθηκαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Όλοι όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα σε αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή, είναι οι στυλοβάτες της εθνικής μας αντοχής», σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM