«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό στις έγκυες

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά έδωσε διευκρινίσεις για τις έγκυες και τον εμβολιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε πως η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά γνωστοποιήθηκε ότι ήταν έγκυες στον εμβολιασμό και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή.

Η κ. Τσολιά τόνισε πως «κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος».

Παράλληλα συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM