Μέτρα στήριξης για την εστίαση ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εστίαση

Σχέδιο για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης επιχειρεί να καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που αναμένεται να ανοίξει στο τέλος της υγειονομικής κρίσης και παραμένει κλειστός με κρατική εντολή για σχεδόν δυο μήνες.

Του Βασίλη ΤσεκούραΕνοίκια

Το υπουργείο οικονομικών αφήνει τον ενδεχόμενο να παραταθεί το μετρό των ενοικίων και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, για επιχειρήσεις της εστίασης, ακόμα κι αν έως εκείνη την περίοδο έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν.

Πάγιες δαπάνες

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την επιδότηση παγίων δαπανών. Το μέτρο, που αποτελεί κοινοτικό κανονισμό, θα καλύπτει έξοδα επιχειρήσεων από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα,  όπως:

  • τα ενοίκια,
  • τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, αλλά και
  • τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων
ΦΠΑ

Ένα ακόμα μέτρο για την στήριξη του κλάδου θα είναι η παράταση στη μείωση του ΦΠΑ έως και το Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι στηριχθεί και ο τουρισμός, ένα κομμάτι του οποίου ανήκει και στον κλάδο της εστίασης.

Φόροι και εισφορές

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το νέο «πάγωμα» στις πληρωμές υποχρεώσεων προς την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρύθμιση χρεών

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η ρύθμιση χρεών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των lockdown σε πολλές δόσεις με ευνοϊκούς όρους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Τέλος, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το σενάριο να χαρακτηριστεί ως «μη επιστρεπτέο» το 50% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 3, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, να χαρακτηριστεί ως επιχορήγηση ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη των παγίων δαπανών μιας επιχείρησης από τα 3 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM