Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν καφέ, εστιατόρια - Σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα

Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης και του λιανεμπορίου τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος

Στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, σήμερα το πρωί (18/3). Ο καθηγητής μάλιστα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις, αλλά χωρίς ραντεβού στις μικρότερες.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα σε δύο μήνες θα είναι άλλη χώρα, όμως προειδοποίησε και για νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν γνωρίζω  αν είμαστε στην κορύφωση, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμη και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού lockdown, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση, έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες, δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά»

«Τα νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς που κόλλησαν σε σπίτι»

Ωστόσο, για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας. Διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου ή γνωστού. Ξέρετε, στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχτείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου, από τον αδελφό σου»

«Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει. Μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει» σημείωσε. «Θα πρότεινα αρχικά τις μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις, χωρίς καν ραντεβού στις μικρές»

«Το τρίωρο SMS δεν έχει κανένα νόημα»

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το τρίωρο SMS δεν έχει κανένα νόημα. «Αν υπάρχει ραντεβού, δεν χρειάζεται τρίωρο. Αν λειτουργήσει μόνο το τρίωρο, θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι τρίωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι τον συνωστισμό».

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη φορά οφειλόταν κυρίως στους συνωστισμούς έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα σε αυτά. «Δεν θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 -  12 άτομα, δεν θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 - 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται, δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα, θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω, στην πλατεία ή στο ψάρεμα και το κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» δήλωσε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο. Πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις από τον άλλον… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα». «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων» σχολίασε.

«Σε δύο μήνες η Ελλάδα άλλη χώρα - Δεν βλέπω τέταρτο κύμα»

«Σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την "ελαφριά" συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά, που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» δήλωσε ο καθηγητής.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. Όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμη κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν. Κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM