Άρση Lockdown: Φόβοι για εξάρσεις - Oι περιοχές που κινδυνεύουν με κλείσιμο

Έντονη είναι η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο λόγω της άρσης του lockdown. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα.

Η εικόνα του Σαββατοκύριακου μαζί με τα κορονοπάρτι συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί για εντατικοποίηση των ελέγχων. Από την πλευρά των επιστημόνων, επισημαίνεται πως το άνοιγμα είναι επίφοβο, καθώς υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται γενικευμένη έξαρση, που θα οδηγούσε στο απευκταίο σενάριο επιβολής νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου, και μάλιστα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «εκεί θα μείνουν». Έτσι, αν και ακόμα είναι πρόωρη η όποια πρόβλεψη, προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορονοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κάλυμνο.

Σχέδιο για τοπικά lockdown

Τα μέχρι τώρα δεδομένα θέλουν τα τοπικά lockdown –και ειδικά στα νησιά– να αποδίδουν τα μέγιστα και να αποκλιμακώνουν την κατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πόρου, όπου και πέρσι το καλοκαίρι μπήκε... «λουκέτο» στο νησί λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι είναι διαφορετικά.

Από τη μία, ένα μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει, με αποτέλεσμα να έχει χτιστεί ήδη ένα τείχος ανοσίας, το οποίο ενισχύεται και με την πορεία του εμβολιασμού, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με τις εξυπηρετήσεις των ραντεβού σε ημερήσια βάση να ξεπερνά πλέον τις 100.000. Όπου χρειαστεί, οι απαγορεύσεις θα επιστρέψουν, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Οι περιοχές για τις οποίες χτύπησε «καμπανάκι»

Στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες

  • της Κέρκυρας
  • της Ορεστιάδας
  • της Σκιάθου
  • του Αγρινίου
  • του Μεσολογγίου
  • της Ικαρίας
  • της Πάτμου
  • της Νάξου
  • της Καρπάθου
  • και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου

για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές.