Νέα μέτρα: Βόλτες για άσκηση εκτός δήμου τα Σ/Κ - Με όρους ανοίγει το λιανεμπόριο

Σε ισχύ από το Σάββατο τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, σχολεία και λιανεμπόριο

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, χθες, Τετάρτη (30/3), ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από τo κυβερνητικό επιτελείο, ύστερα από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν ξεκάθαρο στους πολίτες πως δεν πρόκειται για ολικό άνοιγμα, καθώς προειδοποιούν για έντονη πίεση στο Ε.Σ.Υ. Μάλιστα, τονίζουν ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά.

«Τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας»

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το νέο μείγμα μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

«Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας, με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί ναι, έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών, υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ, τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα, και είμαστε πλέον στην άνοιξη, ο καιρός, όπως οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι παραδέχονται, έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
  • Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
  • Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπουμε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Μόνο για τα Σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός του δήμου μας. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων.
  • Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.
  • Επίσης, θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων, αφού τα δυσθεώρητα ύψη των αριθμών του κορονοϊού καθιστούν τη διά ζώσης εκπαίδευση αδύνατη. Το ζήτημα αυτό, όπως και το ενδεχόμενο άνοιγμα πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, θα αξιολογηθεί από τους επιστήμονες την επόμενη εβδομάδα.

Όμως, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπάρχει προοπτική για άνοιγμα κάποιων τάξεων των σχολείων (χωρίς να διευκρινίζει ποιες) στις 12 Απριλίου, με τη χρήση self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.