Προανακριτική Παππά: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή - Ποια τα ισχυρά «δίδυμα» των κομμάτων

Έναρξη σήμερα της προανακριτικής της Βουλής για τον Νίκο Παππά - Σε δύο μήνες το πόρισμα

Ανοίγουν σήμερα στις 10:00 στη Βουλή οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία Καλογρίτσα και της Νέας Δημοκρατίας για τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αναφορικά με την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραπομπή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε πως στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής ψηφίστηκε από 187 βουλευτές. «Κατά» ψήφισαν 85 βουλευτές, ενώ «παρών» δήλωσαν 16. Στην κάλπη βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Από την ψηφοφορία απείχαν οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Η επιτροπή έχει αρχική διορία δύο μήνες να ολοκληρώσει το έργο της και να καταλήξει σε πόρισμα για το αν η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού, ο οποίος ελέγχεται για το κακούργημα της δωροληψίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Τα ισχυρά πολιτικά «δίδυμα»

Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης.

Τα ισχυρά «δίδυμα» που αναμένεται να πρωτοστατήσουν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, αντίστοιχα.

Τα μέλη της επιτροπής

Η επιτροπή αποτελείται συνολικά από 18 βουλευτές: Δέκα από τη ΝΔ (Σταύρος Κελέτσης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, Θάνος Πλεύρης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άγγελος Τσιγκρής, Σάββας Χιονίδης).

Πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός, Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης). Από το ΚΙΝΑΛ θα μετάσχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Υπενθυμίζεται ότι το ΜέΡΑ25 έχει αρνηθεί τη συμμετοχή, διαφωνώντας με τον ρόλο της Βουλής ως εισαγγελέα.

Οι ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διερευνηθεί ο ρόλος του πρώην υπουργού την επίμαχη περίοδο, αλλά και η διαδρομή του χρήματος των 3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, ειδικά μετά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επικαλείται ο εργολάβος Καλογρίτσας σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή του τότε «Λευκού Οίκου».

Τι ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εκδικητικότητα και πολιτική δίωξη του Νίκου Παππά, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εξοφλεί γραμμάτια σε οργανωμένα συμφέροντα που θίχτηκαν από την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσουν για τη χρήση των συχνοτήτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι στερούνται σοβαρότητας οι καταγγελίες Καλογρίτσα και αναρωτιέται πότε έγινε για τη ΝΔ αξιόπιστος μάρτυρας, βάσει του οποίου στήνουν ακόμη και προανακριτικές επιτροπές.

Νίκος Παππάς: «Προϊόν εθελοδουλίας κα θράσους» 

«Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού, στις ιδέες μου και την παράταξή μου» δήλωνε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς.

«Η πρόταση αυτή είναι το προϊόν ενός ανταγωνισμού μεταξύ εθελοδουλίας και θράσους. Όλους αυτούς τους μήνες παρακολουθούμε μαζί με τον λαό τα έργα του κ. Μητσοτάκη. Τα έφερε έτσι η τύχη που η σημερνή συζήτηση διεξάγεται σε μια ημέρα που σημαδεύεται από το αρνητικό ρεκόρ της πανδημίας σε κρούσματα και διασωληνωμένους.

Η υποτιθέμενη αριστεία σας ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο με κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Θα έρθει η ώρα που θα λεχθούν όλα αυτά.

Ξεκινάτε αυτή τη διαδικασία επειδή προβήκαμε να εισπράξουμε αυτά που εσείς δεν τολμήσατε ποτέ.

Σας καλώ να σκεφτείτε τώρα, που έρχεται η ηγεσία της ΝΔ, που στήνει σκηνικό προανακριτικών, για να πλήξει την πολιτική δύναμη που δημιούργησε θέσεις εργασίας και άφησε λεφτά στα δημόσια ταμεία».