Λινού: «Ναι» σε εστίαση έξω και Πάσχα στο χωριό

Θησείο
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην εκπομπή  του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε πως «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες, αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα, και όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας».

«Θα έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη η εστίαση»

Η κ. Λινού συμπλήρωσε επίσης ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα. Συμπλήρωσε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα και ότι, όπου αυτό έγινε, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει ό,τι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος, ενώ για τα self tests είπε ότι είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που αντιμετωπιστεί κάποιο κρούσμα. Πρόσθεσε, δε, ότι η αξιοπιστία των self tests είναι μειωμένη.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μη συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ και αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.