ΠΙΣ: «Όχι» στην παράταση της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών

ταμπέλα ΠΙΣ
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποσαφηνίζει με ανακοίνωσή του πως είναι ρητά αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ελευθεροεπαγγελματιών - ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

γιατρός με ποδιά και στηθοσκόπιο
© newsbreak.gr

«Το υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεσή του χρόνο για να δρομολογήσει επαρκείς λύσεις για την κάλυψη των έκτακτων και διαρκών αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία» αναφέρει ο ΠΙΣ, συμπληρώνοντας πως «η εργαλειοποίηση της επιστράτευσης και των επιτάξεων στον δημόσιο διάλογο δεν βοηθά στην ανεύρεση συναινετικών και ουσιαστικών λύσεων για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ.».

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί αναγκαίο ανάχωμα για την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ.»

Επιπλέον, αναφέρει πως «η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου», ενώ υποστηρίζει ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί αναγκαίο ανάχωμα για την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ.».

Ο ΠΙΣ ζητά από το υπ. Υγείας την άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

Την ίδια ώρα, καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών στο Ε.Σ.Υ., αξιοποιώντας τις προτάσεις του έστω και τώρα, προκειμένου «να αποκατασταθεί η ομαλότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιατρεία της γειτονιάς, όπου πρέπει να επιστρέψουν οι επίστρατοι».

Τέλος, επισημαίνει ότι «είναι αναγκαία η έμπρακτη αναγνώριση και έγκαιρη αποζημίωση των υπηρεσιών τους», όπως και των μόνιμων στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δικαιούνται επίδομα πανδημίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΙΣ

«Ρητά αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που εδώ και έναν μήνα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Ε.Σ.Υ. είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεσή του χρόνο για να δρομολογήσει επαρκείς λύσεις για την κάλυψη των έκτακτων και διαρκών αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία αξιοποιώντας τις προτάσεις μας. Η εργαλειοποίηση της επιστράτευσης και των επιτάξεων στον δημόσιο διάλογο δεν βοηθά στην ανεύρεση συναινετικών και ουσιαστικών λύσεων για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προτείνει από το 2019 λύσεις αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ. και από τον Νοέμβριο του 2020 άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στελέχωσής του. Η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Έχουμε επισημάνει πολλαπλώς ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί αναγκαίο ανάχωμα για την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. O ΠΙΣ καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις ιατρών στο Ε.Σ.Υ. και να αξιοποιήσει τις προτάσεις του έστω και τώρα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιατρεία της γειτονιάς, όπου πρέπει να επιστρέψουν οι επίστρατοι. Επιπλέον, είναι αναγκαία η έμπρακτη αναγνώριση και έγκαιρη αποζημίωση των υπηρεσιών τους, όπως και των μόνιμων στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δικαιούνται επίδομα πανδημίας».

Δείτε ΕΔΩ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα