Κορονοϊός: Σενάρια συνωμοσίας για την προέλευση και λυσσαλέος πόλεμος για το εμβόλιο

Εμβόλιο
© Pixabay

Μια ακόμη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη, ως εισαγόμενη από τη Νορβηγία, προκαλεί αναστάτωση. Την ίδια στιγμή πολύ σοβαροί, κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αποτρέπουν φίλους, γνωστούς και ασθενείς τους από συγκεκριμένη φίρμα εμβολίου, αλλά δεν το λένε δημόσια.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το μόνο αξιόπιστο όπλο απέναντι στην επικίνδυνη νεόκοπη ασθένεια. Αυτό είναι αναμφισβήτητο δεδομένο και έχει γραφτεί χιλιάδες φορές, όχι γιατί «έτσι πρέπει», αλλά και διότι δεν έχουμε όλοι –πλην των ειδικών– την επιστημονική ή τη γνωστική επάρκεια για να αντιπαραβάλουμε κάτι διαφορετικό στη σχετική κουβέντα. 

Τα όσα ακούγονται περιμετρικά της συζήτησης, όμως, εξακολουθούν να «σπέρνουν» ανασφάλεια. Και τα αναπάντητα ερωτήματα… περιμένουν στην ουρά. Στην αρχή αυτής της παγκόσμιας, επώδυνης περιπέτειας κάποιοι μιλούσαν για «ιό εργαστηρίου» -– που με άλλα λόγια θα πει ανθρώπινο κατασκεύασμα. Τους βάφτισαν διακινητές θεωριών συνωμοσίας και προσπάθησαν να τους στριμώξουν σε ένα περιθώριο, που σε αυτές τις περιπτώσεις σκαρώνεται, πάντα, για όσους είτε είναι είτε πρέπει να φαίνονται ως γραφικοί.

Κορονοϊός
Φωτογραφία: Pixabay

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες παγκοσμίως βρίσκονται σε αναβρασμό, το ενδεχόμενο ερευνάται από το Αμβούργο ως την Ουάσινγκτον και, από την άλλη, η κινέζικη μηχανή «αντεπιτίθεται», επικαλούμενη πολύ πρόσφατα, «αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τον ιό τον έφτιαξαν οι Αμερικανοί». Μέσα στον αχό της επικοινωνιακής μάχης, οι εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ. διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, λέγοντας ότι «ο ιός δεν διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν» – αλλά η ζωή θα δείξει πόσο δυνατά ακούγονται.

Τον περασμένο Φεβρουάριο έρευνα Γερμανών επιστημόνων κατέληξε σε ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο της Γουχάν, με υπογραφή μάλιστα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Λίγες μέρες πριν ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Εσχάτως προστίθεται και ένα ακόμη κομμάτι στο περίπλοκο ψηφιδωτό: Από το 2012 –μας λένε τώρα– είχε βρεθεί κρούσμα της ασθένειας που ονομάζουμε Covid-19. Κι άλλοι λένε πως όλες αυτές οι μεταλλάξεις μάς προετοιμάζουν για την ανεπιθύμητη έλευση ενός… Covid -21 ή Covid-22.

Οι υποψιασμένοι καταλαβαίνουν ότι μάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη ένας λυσσαλέος επικοινωνιακός, γεωπολιτικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ χωρών και εταιρειών, με όπλο τη φημολογία γύρω από τον επικίνδυνο ιό. Κι επειδή, όπως λένε οι υποψιασμένοι γνώστες και οι ειδικοί, αυτόν τον πόλεμο δεν μπορούμε ούτε να τον αποτρέψουμε ούτε –πολύ περισσότερο– να τον ελέγξουμε, πρέπει να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να εμβολιαστούμε χωρίς επιφύλαξη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα