Αντί «ακαταδίωκτο» σε επιστήμονες, «ακαταλόγιστο» σε πολιτικές πρακτικές

διαδικασία rapid test
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Πέρασε νύχτα» αυτή η τροπολογία για το… ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η οποία, αν δεν πέφτουμε τόσο έξω, είναι μια επιτροπή επιστημόνων στην εμπροσθοφυλακή μιας μάχης, της οποίας το τέλος, όσο κι αν είναι άδηλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άποψη, τις παρεμβάσεις και την υπογραφή τους.

Τεστ
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Οπότε, «ακαταδίωκτο» για τους επιστήμονες για ποιον λόγο; Αφού τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τα οποία εισηγούνται έχουν –λογικά– πάντοτε επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

Τι  είναι αυτό που «τσούζει» τόσο, που ανάγκασε τους ταγούς να σπεύσουν ώστε να περάσουν αυτή την, εκ πρώτης όψεως ακατανόητης αναγκαιότητας, τροπολογία;

Μήπως αυτή η νεόκοπη φάμπρικα δεν αφορά τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τις οποίες –για να είμαστε σοβαροί– δεν έχουμε τις γνώσεις, το αντεπιχείρημα και εν κατακλείδι ούτε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε, αλλά τις υπογραφές που εντέλει μπαίνουν στα μέτρα που, τελικώς, ανακοινώνονται και λαμβάνονται;

Μήπως αυτή η… «σύλληψη» αφορά τον φόβο που κατέλαβε αυτούς τους –πολιτικούς και όχι επιστημονικούς– «εγκεφάλους» όταν καταλάβαμε από τα πρακτικά της επιτροπής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επιστήμονες εισηγούνται μεν, αλλά οι υπουργοί αποφασίσουν και… μαζεύουν υπογραφές έχοντας ως βασικό πονοκέφαλο όχι  το «φάντασμα»  του ιού –που δεν έχει νικηθεί ακόμα– αλλά τον δικό τους «εφιάλτη» – το πολιτικό κόστος.

Και, αντί να υπερασπιστούν τους υπερπολύτιμους επιστήμονες, προτίμησαν να τους καταστήσουν δακτυλοδεικτούμενους, ως «κουκουλοφόρους» ύποπτους  για τέλεση αδικημάτων.

Θα ήταν βαρύ, βλέπετε, να παραδεχτεί, για παράδειγμα, ο «αντ’ αυτού» κ. Γεραπετρίτης ότι έχει παρέμβει στις θυελλώδεις συνεδριάσεις και έχει πάρει την ευθύνη να προσαυξήσει σε μέτρα έναντι άλλων, σχεδόν προκαταλαμβάνοντας εισηγήσεις και αποφάσεις ειδικών με γνώμονα το πόσο κόστος αποτυπώνουν για την κυβέρνηση.

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα μπορούσαμε κι εμείς να εισηγηθούμε ο όρος «ακαταδίωκτο» να αντικατασταθεί με τον όρο «ακαταλόγιστο», και αυτό να μην αφορά τους επιστήμονες, αλλά κάποιους πολιτικούς από αυτούς που καμώνονται πως διαχειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην τραγωδία, όμως, δεν χωρά το χιούμορ. Έστω κι αν κάποιοι πασχίζουν να τη μετατρέψουν σε τραγέλαφο…

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα