Βλαχογιαννόπουλος για Ε.ΦΑΡ: Είχα προειδοποιήσει για τις θρομβώσεις

χέρι μετά από εμβόλιο
© AP /Lisa Leutner

Ο παραιτηθείς από την Επιτροπή καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος μιλά αποκλειστικά για τη δυσλειτουργία της Επιτροπής, τις αντιρρήσεις που συνάντησαν οι θέσεις του σχετικά με τις θρομβώσεις και την εθελοτυφλία της Επιτροπής μπροστά στα διεθνή δεδομένα.

Προ ημερών πληροφορούμενοι από Καθηγητή Φαρμακολογίας περί της εσωστρέφειας της συγκεκριμένης επιτροπής ως προς τη διαχείριση των καταγεγραμμένων παρενεργειών, αφήνοντας παράλληλα σκιές για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων ξεκίνησε την αναζήτηση πληροφοριών για το θέμα. Η ίδια πηγή από το χώρο της Φαρμακολογίας διερωτάται πως είναι δυνατόν να  γνωρίζει το ευρύ κοινό τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και να αγνοεί τα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για τον τρόπο επιλογής των μελών.

Άλλωστε στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Καθηγητής Π. Βλαχογιαννόπουλος, ο οποίος στην παραίτησή του προ ολίγον εβδομάδων, έθετε  ερωτήματα που προκάλεσαν ευρεία συζήτηση. Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Στην πρώτη μου επαφή με τα μέλη της επιτροπής τους είπα ότι θα πρέπει να δεχτούμε ότι  οι θρομβώσεις αποτελούν μια σπάνια επιπλοκή των εμβολίων που χρησιμοποιούμε για την προφύλαξη από την νόσο COVID-19, κυρίως του εμβολίου της Astra-Zeneca αλλά και της Pfizer. 

Το κύριο κριτήριο της σχέσης εμβολίων με θρομβώσεις είναι η χρονική συνάφεια η οποία στα περιστατικά που είδα αφορούσε γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 9 και 14 ημερών. Τότε ένα μέλος της επιτροπής μου είπε με υπηρεσιακό ύφος: «Εδώ μιλάμε για το εμβόλιο της Astra-Zeneca. Άλλωστε», συνέχισε , «τα δύο εμβόλια είναι διαφορετικά, το ένα στηρίζεται στον αδενοϊό και το άλλο στην πρωτεΐνη-ακίδα».

χέρι που εμβολιάζεται
© AP/Lisa Leutner

Ντράπηκα ακόμη και να τον διορθώσω. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο είδη των εμβολίων κωδικοποιούν την πρωτεΐνη-ακίδα. Απλά ο φορέας του γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα διαφέρει: Το εμβόλιο της Astra-Zeneca χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα μεταφοράς του γονιδίου έναν αδενοϊό, ενώ το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί mRNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα.

Ένα άλλο ζήτημα που με έκανε να φρίξω ήταν η απώλεια χρόνου σε συστάσεις του ενός προς τον άλλον. Πράγματι, χάσανε μια ώρα μέσα στην επιτροπή στο να συστήνεται ο ένας στον άλλο. Τους έκανα μια ερώτηση λοιπόν : Με συγχωρείτε , είπα ποια είναι η διαδικασία; Μου έδιναν κάποιοι την εντύπωση σαν να είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλα καθήκοντα.  Ο Πρόεδρος μου είπε ότι προφανώς δεν έχω ενημερωθεί για την ατζέντα και ότι θα αρχίσουν να συζητούν κίτρινες κάρτες, οι οποίες όλες αφορούσαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca.

Όταν  τους είπα ότι υπάρχουν και μηχανισμοί που εξηγούν την θρόμβωση σήμερα με κοίταζαν περίεργα. Τους είπα λοιπόν ότι η πρωτεΐνη ακίδα όταν συντεθεί, συνδέεται πάνω στα αιμοπετάλια, γιατί έχουν τον αντίστοιχο υποδοχέα. Αυτά τα αιμοπετάλια λοιπόν ενεργοποιούνται, συγκολλώνται μεταξύ τους και συγκολλώνται και με λευκά αιμοσφαίρια, δημιουργώντας έτσι τον πρωτογενή θρόμβο.  Αυτά , είπα, θεωρώ ότι πρέπει να τα λάβουμε υπ’ όψη μας. Έχουμε λοιπόν ένα θεωρητικό υπόβαθρο που λέει ότι μπορεί αν συμβεί θρόμβος και έχουμε και ορισμένα γεγονότα τα οποία συνδέονται χρονικά με τον εμβολιασμό. Τότε μου είπαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΦ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής ότι ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) δεν έχει αποφανθεί για κάτι τέτοιο. Εσείς μου λέτε, τους απάντησα, ότι περιμένετε τι θα πει ο EMA. Αν στον ΕΜΑ δώσεις σκουπίδια  και δεν τον τροφοδοτήσεις με πραγματικά περιστατικά, σκουπίδια θα έχει ο ΕΜΑ να επεξεργαστεί.

Ενόχλησαν οι θέσεις του για τις θρομβώσεις

“Μετά από δύο μέρες από την  συνεδρίαση και λίγες ημέρες πριν την παραίτησή μου, λάβαμε επικαιροποιημένη απόφαση του  ΕΜΑ ο οποίος πιθανολογεί τη   συσχέτιση θρομβώσεων με το εμβόλιο της Astra-Zeneca . Την επιστολή του EMA υποχρεώθηκε η ίδια η Astrazeneca  να την στείλει στον ΕΟΦ με την παράκληση να αναρτηθεί στο site του ΕΟΦ και να σταλεί στους επαγγελματίες Υγείας όλης ης χώρας, η απόφαση δε αυτή ανέφερε ότι σπάνια περιστατικά θρομβώσεων  δυνατόν να σχετίζονται με το εμβόλιο αυτό. Έγραψα τότε ένα μικρό γράμμα  στην υπεύθυνη υπάλληλο του ΕΟΦ που  ετοίμαζε την ατζέντα της Επιτροπής, σημειώνοντας πάνω-κάτω τα εξής:  Προχθές ο EMA υποστήριξε την πιθανή συσχέτιση σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της Astra-Zeneca και τα μέλη της Επιτροπής, λαλίστατα, συνηγόρησαν για την ανάρτηση της επιστολής. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί διαφώνησαν όταν εγώ είχα πει το ίδιο, δύο μέρες νωρίτερα;

Είχα τότε προτείνει να εκδώσουμε μια σειρά οδηγιών που να περιγράφουν τις κλινικές εικόνες θρομβώσεων από τα διάφορα όργανα και να επισημαίνουν παράγοντες κινδύνου που θα έπρεπε να κάνουν το άτομο να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Μόνο τότε θα σωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα! Όταν στηριζόμαστε στη διαφάνεια και στην ενημέρωση του κόσμου. Θέλω να στείλετε  και την επιστολή μου σε όλα τα μέλη της επιτροπής και να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Είναι  εθελοδουλία να δέχεσαι τις αποφάσεις του EMA , αλλά τις απόψεις ενός μέλους της Επιτροπής να μην δέχεστε ούτε να τις βάλετε σε ψηφοφορία; Εάν εμείς δεν δεχθούμε ότι ούτε κατά διάνοια υπάρχει τέτοια συσχέτιση , αυτό θα έχει τις εξής επιπτώσεις:  Δεν καταγράφεται η ποσότητα , η ένταση και η ποιότητα αυτού του φαινομένου ,αν υπάρχει ,και συνεπώς δεν δικαιούμαστε αργότερα όταν οι επιστήμονες ανακαλύψουν και μηχανισμούς αντίδρασης σε αυτό το φαινόμενο, δεν δικαιούμαστε να εκδώσουμε και κάποια οδηγία για πρόληψη. Δεν πρέπει λοιπόν να βάλουμε μια πιθανότητα να ισχύει μια τέτοια συσχέτιση, ώστε να μας ανοίξει το δρόμο για έρευνα , για να πάρουμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις πρόληψης, να δώσουμε κάποιες οδηγίες για ταχεία εγρήγορση των πολιτών;».  Η αίσθηση που απεκόμισα ήταν ότι πολλά μέλη  της επιτροπής πίστευαν, ή τους είχαν περάσει την πολιτική απόφαση ότι θα σαμποταριστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν αρχίσουμε να δεχόμαστε φαινόμενα που περιγράφουν οι κίτρινες κάρτες ως σχετιζόμενα με το εμβόλιο.

Τους είπα λοιπόν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδει κίτρινες κάρτες χωρίς να μπαίνει στη λεπτομέρεια αν το γεγονός σχετίζεται με αιτιώδη συνάφεια. Λέει ότι η χρονική συνάφεια του οποιουδήποτε γεγονότος με το εμβόλιο είναι επαρκές στοιχείο για να δημοσιεύσουν την αντίστοιχη κίτρινη κάρτα. Δημοσιεύουν λοιπόν οι Βρετανοί τις κίτρινες κάρτες, όχι φυσικά μία- μία , αλλά συνόψεις ανά εβδομάδα. Μπορούμε να συνάγουμε ότι  οι Βρετανοί δεν θέλουν την κυβέρνησή τους ή δεν επιθυμούν την επιτυχία του προγράμματος του εμβολιασμού;  Σε εκείνη τη συνεδρίαση εμείς πήραμε την απόφαση για  συσχέτιση ενός  περιστατικό θρομβώσεων με το εμβόλιο της Astra-Zeneca και αυτό αναφέρουν οι εκπρόσωποι  των επιτροπών ακόμα τόσο καιρό μετά, λες και δεν υπάρχουν άλλα.

Την άλλη μέρα ο Υπουργός έλεγε δεν υπάρχει θέμα, οι γιατροί συζήτησαν ένα περιστατικό και αποφάσισαν ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο. Εμείς είχαμε αποφασίσει ακριβώς το ανάποδο. Μόλις τα είδα και αυτά είπα ότι εδώ υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός για να αποσοβεί πράγματα και σηκώθηκα και έφυγα.

ηλικιωμένος που εμβολιάζεται
© AP/Thanassis Stavrakis

Υποβαθμίστηκε η επιστημονική μου θέση σε αυτή την επιτροπή

Νομίζω ότι στην επιτροπή δεν υπήρχε η κοινή λογική να πουν ότι αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι διασώζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και διασώζουμε και το εμβόλιο της Astra-Ζeneca . Λίγες μέρες αργότερα Καναδοί επιστήμονες περιέγραψαν το σύνδρομο αυτό ως VIPIT (Vaccine induced prothrombotic  immune thrombocytopenia, δηλαδή ανοσολογικά επαγόμενη προθρομωτική θρομβοπενία), άρα έχουμε και όνομα , έχουμε και κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, έχουμε και την εμφάνισή του σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μετά το εμβόλιο. Εγώ είχα παρατηρήσει στις κάρτες ότι ήταν από 9-14 μέρες και οι Καναδοί είπαν  και από 4-20 μέρες , στο ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο. Λένε λοιπόν οι άνθρωποι ότι αν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα , θα πρέπει να κάνουμε γενική αίματος , να μετρήσουμε τα αιμοπετάλια σε πλακάκι, γιατί η θρόμβωση πάει μαζί με θρομβοπενία, κάτι παράξενο.

Να μετρήσουμε τα προϊόντα αποδομής ινώδους (D-Dimers) , που είναι τα προϊόντα αποδομής του ινώδους, που όσο ψηλότερα είναι τόσο η πιθανότητα να υπάρξει θρόμβωση εκείνη την ώρα στον ασθενή είναι μεγαλύτερη και όταν τα έχουμε όλα αυτά να επισκεφθούμε αιματολόγο , διότι η πιθανότητα του VIPIT  είναι πολύ υψηλή. Βρέθηκε λοιπόν ότι σε αυτά τα σύνδρομα υπάρχουν αντισώματα κατά ενός παράγοντα που λέγεται παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων (platelet factor-4, ή συντομογραφικά PF4). Ένα 5% των ασθενών που θεραπεύονται με ηπαρίνη αναπτύσσει αντισώματα κατά του παράγοντα PF4, και στη συνέχεια  αναπτύσσουν θρομβοπενία (δηλαδή χαμηλά αιμοπετάλια)  και θρόμβωση, το ίδιο δηλαδή με το σύνδρομο VIPIT. Εγώ ανακάλυψα ότι σε ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβοπενία και θρόμβωση , πάλι  εμπλέκεται ο παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων (δηλαδή ο PF4). Ο παράγοντας αυτός δημιουργεί ένα ικρίωμα στο οποίο συνδέονται δύο μόρια μιας πρωτεΐνης, της  β2-γλυκοπρωτεΐνης-Ι (στην Αγγλική β2GPI) . Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί αντιγόνο για το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων, το οποίο είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από αντισώματα κατά β2GPI.   Κοινός παρονομαστής σε αυτά τα σύνδρομα ήτοι, στο VIPIT και στο σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων είναι η θρομβοπενία και η θρόμβωση στο κλινικό επίπεδο και η εμπλοκή του PF4 στο επίπεδο της παθογένεσης.

Οι ξένοι λοιπόν ανακαλύπτουν το φαινόμενο, περιγράφουν  μερικούς παθογενετικούς μηχανισμούς και εμείς κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Θεωρούσα λοιπόν ότι υποβαθμίζεται η επιστημονική μου θέση σε αυτή την επιτροπή.

Εγώ συνιστώ σε καθέναν που έχει πονοκέφαλο, ζαλάδα, μουδιάσματα σε χέρια ή πόδια κλπ μετά το εμβόλιο , να κάνει γενική αίματος και να μετρηθούν αιμοπετάλια, να  μετρήσει δε προϊόντα αποδομής ινώδους (D-dimers). Αν αυτά είναι φυσιολογικά καθησυχάζω τον ασθενή. Αν αυτά είναι παθολογικά, στέλνω τον άρρωστο σε αιματολόγο, ή του δίνω γ –σφαιρίνη και αναστολείς του παράγοντα Xa της πήξεως. Υπάρχουν και οδηγίες, τόσο της Καναδικής Εταιρείας Θρόμβωσης και Αιμόστασης, όσο και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, αλλά όταν κανένα θεσμικό όργανο στη χώρα δεν έχει αποφασίσει ότι αυτό το  φαινόμενο είναι πιθανό και έτσι  πρέπει να  αντιμετωπίζεται, τότε όλοι νοιώθουμε μάγοι του χωριού. Ο ΕΟΦ συνολικά και οι δύο επιτροπές του είναι υπεύθυνοι να κοινοποιήσουν αυτές τις οδηγίες. Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης να ενημερώσει την επιτροπή εμβολιασμών και η επιτροπή εμβολιασμών να εκδώσει οδηγίες» σημειώνει ο Καθηγητής.

Η εννεαμελής Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης με Υπουργική απόφαση

Το kedenews αποκαλύπτει αποκλειστικά τα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης που είναι υπεύθυνα για την καταγραφή παρενεργειών των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 και τη γενικότερη διαχείριση  αντίστοιχων περιστατικών.

έγγραφο
έγγραφο

Διαβάστε όλη την υπουργική απόφαση ΕΔΩ

Σιωπή από ΕΟΦ

Ωστόσο ο ΕΟΦ, η προϊσταμένη δηλαδή αρχή της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, φαίνεται να κινείται σε ένα μονοπάτι μυστικοπάθειας. Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε απαντήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες, επικοινώνησε επανειλημμένως με το γραφείο του Προέδρου του ΕΟΦ χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση. Το γεγονός αυτό, επιτείνει την ενίσχυση του κλίματος καχυποψίας.

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα  περί πολιτικής ανάμειξης στις αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων , εύλογα μπορεί να διατυπωθεί το ερώτημα αν αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να επεκτείνονται και σε άλλους φορείς που διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση. Σε πολλές χώρες παγκοσμίως τα προβλήματα που προέκυψαν από τις παρενέργειές των εμβολίων , οδήγησαν τις πολιτικές ηγεσίες σε ανάκληση δόσεων, ακόμα και σε απόσυρση συγκεκριμένων παρτίδων των εμβολίων, αναζητώντας λύσεις σε άλλες αγορές.

Κώστας Παππάς-Αλεξάνδρα Ντούσκα

Πηγή: kedenews.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα