Κορονοϊός – ECDC: Ξανά «πράσινη» η Ελλάδα

covid-19
© Martin Sanchez/Unsplash

Ψηλά στον χάρτη του ECDC σε ό,τι αφορά το testing εμφανίζεται η χώρα μας, η οποία επανήλθε στο «πράσινο» στον δείκτη θετικότητας. Παράλληλα, βελτιωμένη φαίνεται να είναι και η εικόνα στον σύνθετο δείκτη.

χάρτης ευρώπης
© ECDC

Πιο συγκεκριμένα, στον χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα τα οποία αναφέρονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy), έως την Τρίτη η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4% και βάφεται με πράσινο χρώμα.

Σύμφωνα με το ECDC, πράσινο έχουν οι χώρες εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής κάτω από 4%.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο ελέγχων η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, καθώς διενεργεί περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Χάρτης θετικότητας
© ECDC

Βελτιωμένη είναι, επίσης, και η εικόνα όσον αφορά τον συνδυαστικό δείκτη ελέγχου στα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας. 

χάρτης της Ευρώπης
© ECDC

ECDC: Εφικτή η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, φαίνεται δυνατή μια κάποια χαλάρωση των περιορισμών για τους πολίτες εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται, οι εμβολιασμένοι θα ήταν εφικτό να μπορούν να έρχονται μεταξύ τους σε επαφή δίχως μάσκες προστασίας ή αποστάσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σταθερά υψηλά τα νέα κρούσματα και αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα και τα συναφή ενθαρρυντικά που παρουσιάζονται στον ECDC, υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.015 νέα ημερήσια κρούσματα της νόσου Covid-19, 86 θύματα και 831 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ. 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)».

Σταδιακή άρση των περιορισμών και επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη από το πολύμηνο lockdown και με αφορμή το Πάσχα, που είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε, ίσως, να άρει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα. Μπορεί να μην κάνουμε ούτε φέτος Πάσχα στο χωριό, ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα μετατίθεται μία ώρα αργότερα, δηλαδή από τις 21.00 στις 22.00, ενώ από τις 3 Μαΐου, δηλαδή από τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23.00. Μάλιστα, οι πιστοί θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εκκλησίες για την Ανάσταση, έστω και νωρίτερα. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα