Πελώνη: «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως «η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς», εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση.

«Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι» υπογράμμισε. Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι στον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης υπάρχουν 3 βασικοί σταθμοί:

- 3 Μαΐου: Ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους – διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας ως τις 23.00.

- 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για τα λύκεια.

- 15 Μαΐου: Ανοίγει ο τουρισμός – απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για εμβολιασμούς: «Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι δεν εμβολιάστηκαν»

Αναφορικά με το εγχείρημα του εμβολιασμού, τόνισε ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν», για να επαναλάβει την παράκληση του πρωθυπουργού προς όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η ίδια ανέφερε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά τη Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ το ωράριο για τον εμβολιασμό επεκτείνεται έως τις 22.00.

 Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα.

 Μέτρα σε εκκλησίες για το Πάσχα: «Θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες»

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, τόνισε ότι «τα μέτρα για το Πάσχα θα εξειδικευτούν κατά τις επόμενες ημέρες».

«Τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10.00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11.00 το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως εννέα άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 «Τουλάχιστον 2,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο»

Αναφορικά με την ύπαρξη επάρκειας εμβολίων, η κ. Πελώνη τόνισε ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να χορηγηθούν 2,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο.

 «Προσβλέπουμε ότι όλοι οι πολίτες θα προσέλθουν για να εμβολιαστούν» είπε.

Για τον εμβολιασμό των 30-39 ετών

 Ερωτηθείσα γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, δίνοντας προτεραιότητα σε σχέση με άλλες ηλικίες, είπε ότι «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους κοντά στο εμβόλιο», συμπληρώνοντας ότι «θα υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες» για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

 Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει με όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39 αλλά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca, είπε ότι «προφανώς θα περιμένουν για να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο».