AstraZeneca: Οι «ανεύθυνοι» νέοι και οι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες

Mhtsotakis

Η πανδημία και η διαχείρισή της, οι αποφάσεις και ο τρόπος εφαρμογής των περιορισμών, η θωράκιση του Ε.Σ.Υ., το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όλα όσα αφορούσαν και αφορούν τον Covid-19 και την προστασία της ελληνικής κοινωνίας ήταν ένα κρισιμότατο τεστ για την κυβέρνηση. Χωρίς να το χρειάζεται, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επικοινωνήσει τους κυβερνητικούς βραχίονες ως τους μόνους αρμόδιους για όλα τα παραπάνω, περιορίζοντας τον ρόλο των ερευνητών, των γιατρών, των επαγγελματιών με αντικείμενο κάποια παράμετρο της υγειονομικής κρίσης και βάζοντας απέναντι τους πολίτες. Χωρίς να χρειάζεται, επέλεξε να λειτουργήσει με λουδοβίκεια λογική για να δρέψει την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και στις αποτυχίες στα επόμενα κύματα να δείξει με το δάχτυλο τους πολίτες.

Στα λάθη που έγιναν για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., τη θωράκιση της μαθητικής κοινότητας, την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, τη συγκρότηση των ειδικών επιτροπών, στα deal με τις προμηθεύτριες εταιρείες από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για τα σχολεία μέχρι τα self tests προστέθηκε ένα ακόμη, ίσως το σοβαρότερο: Η εμμονική προσήλωση σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε, πιθανώς και εξ ανάγκης, λανθασμένα, έχοντας στην κορυφή το σκεύασμα της AstraZeneca. Όσοι ειδικοί διαφωνούσαν για την άνευ ορίων χρήση του σε όλες τις ηλικίες γίνονταν «γραφικοί», όσοι πολιτικοί έκρουαν τον κώδωνα χαρακτηρίζονταν λαϊκιστές, όσοι δεν ήθελαν να το κάνουν βαφτίζονταν αρνητές…

Promotion στο AstraZeneca όταν οι άλλοι το απέσυραν

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στις 22 Μαρτίου έλεγε πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraΖeneca, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σε εμβολιαστικό κέντρο όπου πήγε όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τους κάτω των 40 για να εμβολιαστούν αποκλειστικά με το αγγλικό σκεύασμα, δήλωνε «καλό εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο». Τις ίδιες ημέρες και μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, οι περισσότερες χώρες είτε το είχαν αποσύρει, προσωρινά ή οριστικά, όπως η Δανία, είτε είχαν θέσει ηλιακούς περιορισμούς. Προσέξτε, η Δανή πρωθυπουργός Φρέντρικσεν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς είχαν αναλάβει πρωτοβουλία στις αρχές του έτους για ταχύτερη έγκριση του AstraZeneca. Μόλις όμως διαπιστώθηκε ότι κρύβονται κίνδυνοι πίσω από τη χρήση του σκευάσματος, οι Δανοί το απέσυραν οριστικά, όπως και το Johnson & Johnson, επιλέγοντας να πάει πίσω 1,5 μήνα ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρά να ρισκάρουν τη δημόσια υγεία.

astraxzenaca

Τις ημέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει χρέη promoter του εμβολίου, οι σκανδιναβικές χώρες είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Ιταλία, Λιθουανία, Καναδάς, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία το χορηγούν μόνο στους άνω των 60, Γαλλία και Κύπρος στους άνω των 55. Μόνο η Αυστρία, η Ουγγαρία και το Μεξικό συνεχίζουν κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως και η Ελλάδα.  

Με αφορμή την… πρεμούρα με το AstraZeneca, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το περίφημο «άνοιξε η πλατφόρμα για να ξεστοκάρει η AstraZeneca» και να προκληθεί χαμός…

Κι όμως, οι «ανεύθυνοι» έτρεξαν…

Και πάμε στο σήμερα. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο εμβολιαστικό καθήκον τους και «παραδόθηκαν» στην πολιτεία, η οποία είχε μεριμνήσει ώστε να έχουν οι πολίτες την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, την ιδανικότερη επιλογή ανά ηλικία, φύλο, ιατρικό ιστορικό. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει στις 15 Ιουνίου η Επιτροπή Εμβολιασμών και να βάλει τον πήχη στα 60 έτη.

neoi embolio

«Είμαι από αυτούς που όταν άνοιξαν την πλατφόρμα για τους κάτω των 40 αποκλειστικά με AstraZeneca, διότι δεν το έκαναν οι ηλικιωμένοι και υπήρχε απόθεμα, όπως είχε πει ο κ. Θεμιστοκλέους, έτρεξαν και έκαναν την πρώτη δόση. Παρά το γεγονός ότι ο καρδιολόγος μου με είχε αποτρέψει και είχε κάνει αίτημα στην Επιτροπή –μάταια περίμενα έναν μήνα – να ενταχθώ στις ευπαθείς ομάδες και να κάνω εμβόλιο mRNA λόγω καρδιολογικού προβλήματος» σημειώνει σε ανάρτησή του ο Νίκος Ανδριόπουλος, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι επίσης από αυτούς που, παρά το απίστευτο μπάχαλο και το φιάσκο στη διαχείριση του εμβολίου της AstraZeneca, θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη δόση σε έναν μήνα.

Είμαι όμως και από αυτούς που δεν δέχονται να ξανακούσουν, ούτε για αστείο, ότι κάποιος άλλος, πλην της κυβέρνησης, καλλιεργεί συστηματικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα και σπέρνει πανικό και αμφιβολίες στους πολίτες, υποσκάπτοντας το μείζον εγχείρημα του εμβολιασμού. Ούτε ότι οι πολίτες ή οι νέοι είναι ανεύθυνοι, αφού οι μόνοι ανεύθυνοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς τους.

Ρεζουμέ: Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο ξεστόκαρε το AstraZeneca στους νέους, επειδή δεν το έκαναν οι μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά τώρα μας δουλεύει και από πάνω, ζητώντας τελικά, δύο μήνες μετά, να το κάνουν μόνο όσοι είναι άνω των 60. Και σε όσους νέους έχουμε μπροστά μας σε εκκρεμότητα τη δεύτερη δόση μάς λέει επί της ουσίας "το κρίμα στον λαιμό σας"».

andrioopoulos