Εμβόλιο AstraZeneca - Κρήτη: Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη γυναίκα

Εγκεφαλικά νεκρή φέρεται πως είναι η 44χρονη γυναίκα από την Κρήτη, η οποία εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με θρομβοπενία μετά από τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η κλινική εικόνα της γυναίκας παρουσίασε νέα επιδείνωση και ήδη οι θεράποντες ιατροί έχουν ενημερώσει την οικογένειά της.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως η 44χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, επτά μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική Κλινική. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Βενιζελείου κ. Λυδάκη, «Η γυναίκα εισήχθη την Τετάρτη 12 Μαΐου και είχε ελαφρά συμπτώματα γενικής φύσεως. Έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο που έκανε η 44χρονη, διαπιστώθηκε διαταραχή πηκτικότητας που ταιριάζει με το σύνδρομο που περιγράφεται μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο δεν έχει εμφανίσει καμία επιπλοκή. Παρακολουθείται για να αποκλειστούν άλλα νοσήματα. Ίσως μετά να καταλήξουμε ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Είναι ένα νέο σύνδρομο και δεν γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται».

Tα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που έγιναν σε νοσοκομείο της Αθήνας, έδειξαν «ασθενή σύνδεση με το σύνδρομο Vitt»,  το οποίο συναντάται και ως παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Η 44χρονη εμφάνισε στην συνέχεια θρόμβωση (είχε εμφανίσει θρομβοπενία) και αιμάτωμα στο κεφάλι οπότε και την Τετάρτη αποφασίστηκε η μεταφορά της από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο ΠΑΓΝΗ, μετά από την ορθή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη των γιατρών, ότι η κατάστασή της θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ειδικότητες, που δεν διαθέτει το Βενιζέλειο.

Εισήχθη εξ αρχής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία λίγο μετά το μεσημέρι. Η γυναίκα έχει υποστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα σύνδρομο, το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες εκδόθηκε το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τα δύο από τα τρία περιστατικά θρομβώσεων, του 35χρονου και της 44χρονης, σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμα η περίπτωση της 47χρονης, που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του ΠαΓΝΗ με συμπτώματα παράλυσης.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα