Χρυσή Αυγή: Πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζουν τα στελέχη της

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μετά την χθεσινή απόφαση που τα έκρινε ένοχα για διεύθυνση εγκληματική οργάνωσης, σήμερα αναμένεται η απόφαση για το πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει ο καθένας τους.

Πράξη δεύτερη για την δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς μετά την χθεσινή ιστορική δικαστική απόφαση που έκρινε τα στελέχη της ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκείνα σήμερα 08/10 θα έρθουν αντιμέτωπα με τις ποινές τους.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να βγει η τελική απόφαση αναφορικά με το πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει κάθε στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος που κρίθηκε ένοχο στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή που ξεκίνησε χθες.

Τι ώρα ξεκινά η συνεδρίαση

Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ξεκινά η συνεδρίαση του δικαστηρίου η οποία σταμάτησε χτες το βράδυ. Αρχικά θα αγορεύσει η εισαγγελέας. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα όσα ελαφρυντικά ζητούν τα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τα ελαφρυντικά που ζητούν να τους αναγνωριστούν

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστήριξε πως είχε παράξει έργο. Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε «παρεξηγημένος» και «αρνητικά προβεβλημένος». Ενώ η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε πως αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κατηγορούνταν.

Ο Γιάννης Λαγός δήλωσε φιλόζωος και Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο Νίκος Μίχος δήλωσε κι εκείνος φιλόζωος, πέρα από το αμίμητο επιχείρημα των δύο γάμων με την ίδια σύζυγο, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Τέλος, ο Ηλίας Παναγιώταρος αιτήθηκε ελαφρυντικά υποστηρίζοντας πως υπήρξε αιμοδότης από το 1993 και έκανε 2000 ερωτήσεις στη Βουλή, κυρίως για ΑΜΕΑ στα σχολεία. Ο Χρήστος Παππάς αιτήθηκε τα ίδια ελαφρυντικά (σ.σ. καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, πρότερο σύννομο βίο, μη εύλογη διάρκειας δίκης).

Για τον Γιώργο Γερμενή, ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όλα αυτά βέβαια μέσω των δικηγόρων τους, καθώς κανείς από τους παραπάνω δεν έδωσε το «παρών» στην χθεσινή δίκη.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους. Και για αυτό προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από 5 – 15 έτη.

Ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός και του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, άλλοι 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM