Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: «Έπρεπε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση»

Αθηνά Λινού
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI)

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (12/4) στον ΑΝΤ1 μίλησε αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών των λυκείων στις σχολικές αίθουσες, τα self tests, τις μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την επιδημιολογική εικόνα που προκύπτει από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε πως είναι εμφανώς βελτιωμένη, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «η μεθοδολογία των κατ' οίκον τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά». Στη συνέχεια, η ίδια τόνισε πως δεν πρέπει τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί να κινδυνέψουν να γίνουν αντικείμενο ρατσισμού.

«Τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε μοριακά τεστ, για να βεβαιωθούμε ότι τα self tests είναι αξιόπιστα»

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν τα self tests να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της εστίασης αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η κ. Λινού ανέφερε πως πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα self tests είναι αξιόπιστα.

Self tests
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

«Ο κίνδυνος του να μην εμβολιαστούν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα παρουσιαστεί εάν κάνουν το εμβόλιο»

Τέλος, αναφερόμενη στο κομμάτι του εμβολιασμού αλλά και τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε πως «οι άνθρωποι έπρεπε να ενημερωθούν εξαρχής με ειλικρίνεια για το χαμηλό ποσοστό επιπλοκών». Και κατέληξε λέγοντας: «Ο κίνδυνος του να μην εμβολιαστούν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα παρουσιαστεί εάν κάνουν το εμβόλιο».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα