Covid-19: Οι πιθανές ημερομηνίες επιστροφής στην κανονικότητα

Κατάστημα εστίασης
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τον σχεδιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στον Ιούνιο έχει αρχίζει και κάνει η κυβέρνηση καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής με την χρήση των δωρεάν self tests είναι πολύ θετικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κυβερνητικό κάλεσμα για τα self tests γεγονός που βοηθά τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να προχωρήσουν σε σταδιακό άνοιγμα της χώρας, πάντα όμως και σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών.

μαγαζί εστίασης
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι πλέον θα μπορούν να εμβολιάζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών στην ουσία είναι το προτελευταίο βήμα για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες αφού «κοπάσει» η μεγάλη ζήτηση για εμβόλια από όλες τις αναπτυγμένες χώρες δεν αποκλείεται κάποια εγκεκριμένα εμβόλια να διατεθούν στην ελεύθερη αγορά και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα αγοράζει από τα φαρμακεία.

Οι πιθανές ημερομηνίες 

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί η κυβέρνηση έχει κάνει τον πρώτο σχεδιασμό της για το άνοιγμα της χώρας. Ειδικότερα, με σύμμαχο τον καλό καιρό οι πιθανές ημερομηνίες για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι οι εξής:       

  • Την Δευτέρα 19 Απριλίου ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου και πιθανόν ξένων γλωσσών.
  • Το Σάββατο 24 Απριλίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside και click away.
  • Το Πάσχα στο χωριό πλέον είναι πλέον πολύ ορατό, αλλά κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν την εικόνα των κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Καθοριστικός παράγοντας είναι τα self tests για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός για όσους θέλουν να ταξιδέψουν και τα οποία θα είναι υποχρεωτικά. 
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.
  • Την Δευτέρα 10 Μαΐου προγραμματίζεται να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους. Η εστίαση θα είναι μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να μεταφερθεί το άνοιγμα της για τις 14 Μαΐου .
  • Την Παρασκευή 14 Μαΐου τελειώνει η καραντίνα με το άνοιγμα του τουρισμού.
  • Τα γυμναστήρια, αναμένεται να ανοίξουν προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου. 
  • Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι θερινοί κινηματογράφοι και θέατρα. 

Σε ότι αφορά την εστίαση θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους. Βέβαια οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως αν θα αξιοποιηθεί μόνο το 40% των τραπεζιών όπως έχει γίνει το 2020, δεν θα είναι συμφέρουσα η κατάσταση για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Όσα εστιατόρια – καφετέριες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν κάποιους κοινόχρηστους, εφόσον υπάρχουν, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Πάντως για το θέμα της εστίασης θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μανουσακάκης  

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα