Lockdown: Τι ανοίγει και πότε – Τα πιθανότερα σενάρια

lockdown
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINSSI

Με το «όπλο» των self tests αλλά και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, σιγά σιγά η χώρα μας μπαίνει στην τελική ευθεία για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται πως σε έναν μήνα από τώρα πρόκειται να ανοίξει η φετινή τουριστική περίοδος, γεγονός το οποίο σημαίνει πως θα επαναλειτουργήσει η εστίαση και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, η εστίαση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτικά self tests για τους εργαζομένους.

Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία θα γίνει με γνώμονα και την τουριστική περίοδο, η οποία ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστή με τουρίστες στη χώρα. Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα.

Πάντως, οι κανόνες αναμένεται να είναι αυστηροί με το άνοιγμα της εστίασης, αφού η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι εργαζόμενοι και στην εστίαση θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και, αν βρίσκονται θετικοί, να το δηλώνουν στην αντίστοιχη πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ήδη για τα σχολεία.

Ερμού λιανεμπόριο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τι ανοίγει και πότε

19 Απριλίου

  • Malls
  • Κέντρα αισθητικής
  • Φροντιστήρια, μόνο όμως για τους μαθητές λυκείου 

24 Απριλίου

  • Πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

4 Μαΐου ή 10 Μαΐου

  • Ανοίγει η εστίαση, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια, και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι θα τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.

14 Μαΐου

  • Ανοίγουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει επίσης πως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα.