Fake news για τα self tests: «Θα μας πάρουν τα παιδιά σε δομές Covid»

Σχολείο self test
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν fake news τα οποία αφορούν τα περιβόητα self tests. Συγκεκριμένα, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ψευδής είδηση, η οποία αναφέρει πως αν ένα παιδί βγει θετικό στο self test, το... αρπάζουν και το πάνε σε δομή Covid.

Η ψευδής είδηση κυκλοφόρησε από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι προτρέπουν τους γονείς να μην επιτρέψουν στους μαθητές να υποβληθούν σε self test, καθώς μπορεί να τους βρει... απίστευτο κακό. Η θεωρία συνωμοσίας φαίνεται πως έχει αρκετούς οπαδούς, αφού σήμερα το πρωί, 15/4, στο 1ο Λύκειο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη έγινε κατάληψη στο σχολείο από αρνητές των self tests. Μάλιστα, γονείς μίλησαν στο Mega και εξηγούσαν ότι φοβούνται να υποβάλουν τα παιδιά τους στη διαδικασία του self test.

facebook fake news
Πηγή: Facebook

Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και μια μηνυτήρια αναφορά σε περίπτωση που κάποιος διευθυντής σχολείου απαγορεύσει την είσοδο στα παιδιά – κάτι το οποίο θεωρούν αντισυνταγματικό. Μάλιστα, τη μήνυση μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να στραφούν εναντίον εκπαιδευτικών, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, το άρθρο 120A του Συντάγματος, ευελπιστώντας να παρέμβει εισαγγελέας. Στόχος είναι να πείσουν «όλους τους γονείς» να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να «ταράξουν» το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να σταματήσει η «παρανομία», όπως λένε χαρακτηριστικά.

fakenews
Πηγή: Facebook

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δομές «συγκέντρωσης» για κρούσματα κορονοϊού, παροτρύνοντας τους γονείς «να ξυπνήσουν» και να «μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε σε δομές κορονοϊού».

Χαρδαλιάς fakenews
Πηγή: Facebook

Τι απαντά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σχετικά με το βίντεο, σύμφωνα με το grtimes.gr, πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα απόσπασμα από μια αρκετά παλιά ενημέρωση για τον κορονοϊό. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στα «ξενοδοχεία καραντίνας» που είχαν ριχτεί στη μάχη εναντίον του κορονοϊού και φιλοξενούσαν άτομα τα οποία βρίσκονταν θετικά ύστερα από κάποιο ταξίδι και έπρεπε να μείνουν σε 15ήμερη καραντίνα ή άτομα τα οποία αδυνατούσαν να μείνουν στο σπίτι, καθώς υπήρχαν ευπαθείς εκεί.